Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Benzina s-a ieftinit în acest an cu 14%
Preţul benzinei a scăzut în România, în prima jumătate a acestui an, în medie, cu 14%, ceea ce plasează ţara pe locul 3 în topul ieftinirilor la carburanți din Europa, arată o analiză de specialitate. În ceea ce privește raportul dintre un litru de benzină şi salariul mediu pe economie, România este pe locul 30, cu un salariu mediu care le permite locuitorilor săi să cumpere 672 de litri de combustibil pe an.
Cele mai mari scăderi de preţ la carburanți s-au înregistrat în Bosnia şi Herţegovina (-17,8%) şi Ucraina (-15,4%), iar după România, unde ponderea a fost de 14%, urmează Macedonia (-12,5%), Austria (-10,1%), Franţa (-8,8%) şi Grecia (-7,5%), conform studiului realizat în 42 de state europene și citat de Agerpres.
Pe de altă parte, în Rusia, preţul benzinei a crescut cu 0,8% faţă de anul trecut, în timp ce în Belarus carburanţii s-au scumpit cu până la 12,4%. Totuşi, de cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura ruşii, acolo unde preţul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenţi. La polul opus se află olandezii, care plătesc cel mai scump, respectiv 1,58 euro/litru.
Potrivit sursei citate, pentru al doilea an la rând, Elveţia şi Luxemburg sunt în topul statelor cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină şi salariul mediu pe economie din Europa. Astfel, salariul mediu le permite locuitorilor acestor ţări să cumpere 3.795, respectiv 3.320 de litri de benzină pe an, urmează Danemarca, cu 2.484 de litri/an.
În cazul României, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu pe economie este de 5.201 lei brut (3.182 de lei net) cu care pot fi achiziţionaţi 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 în clasamentul european).
După România se clasează Bulgaria (532 litri), Belarus (553 litri) şi Turcia (484 litri).
La nivel mondial, ţările din Peninsula Arabică ocupă poziţiile fruntaşe. Astfel, cu un salariu mediu, locuitorii din Arabia Saudită, Qatar şi Kuweit pot cumpăra de la 5.112 la 8.210 litri de benzină pe an.
Cea mai dificilă situaţie este în Cuba, unde salariul mediu ajunge numai pentru 28 de litri de benzină, se menţionează în studiul Picodi.com.
În Nigeria, unde se produce cel mai mult petrol din Africa şi există cele mai mici preţuri la benzină din lume (0,31 euro/litru), salariul mediu relativ mic, de 165 de euro, nu le permite locuitorilor acestei ţări să cumpere decât 539 litri. O situaţie similară este şi în Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, unde cu un salariu mediu se pot cumpăra 919 litri de carburant pe an.
Studiul a utilizat cele mai recente date ale salariilor medii publicate pe site-uri oficiale relevante. Preţurile medii ale benzinei pentru prima jumătate a anului 2020 provin de pe globalpetrolprices.com şi alte surse locale.
(Cristina Zamfirescu)