Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
BERD a înrăutăţit prognoza economică
Potrivit estimărilor BERD, produsul intern brut al României se va contracta cu 2,1% în trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,3 în trimestrul al treilea, faţă de perioadele similare din 2009. În ultimele trei luni ale anului, economia va avea o evoluţie negativă anuală de 2,2%.
Pentru anul următor, banca a revizuit estimarea privind evoluţia economiei la stagnare, de la un avans de 3% anticipat în raportul precedent, din luna mai. BERD a înrăutăţit semnificativ prognoza economică pentru România în acest an, de la stagnare la o contracţie de 3%, reflectând evoluţia din primul trimestru şi măsurile de consolidare fiscală convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Reducerea salariilor angajaţilor din sectorul public cu 25% şi majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, adoptate de Guvern pentru a se încadra în obiectivele incluse în acordul cu FMI, vor avea un impact negativ asupra consumului pe termen scurt, se arată într-un raport al BERD. "Prognozăm creştere economică negativă în 2010 în România şi Bulgaria. În România, am revizuit semnificativ în scădere estimarea, de la stagnare la o contracţie de 3%. Acesta reflectă datele dezamăgitoare din primul trimestru şi consolidarea fiscală amplă convenită cu FMI în iunie", se arată în raportul instituţiei de credit. BERD a revizuit negativ şi estimarea de creştere econmomică în acest an pentru regiunea în care operează banca, cu 0,2 puncte procentuale, la 3,5%. Pentru 2011, avansul economic a fost revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 3,9%. "Având în vedere perspectivele mai slabe pentru zona euro, din cauza implementării programelor de austeritate şi a volatilităţii de pe pieţele financiare, climatul extern va fi probabil mai dificil decât se anticipa anterior", se mai arată în raport. Economiile din Europa emergentă îşi revin încet din criza globală, însă ritmul diferă de la ţară la ţară. Regiunea se confruntă şi cu riscuri externe mai mari, rezultate din volatilitatea pieţelor financiare şi impactul programelor de austeritate fiscală. Perspectiva economică s-a înrăutăţit cel mai mult pentru Europa de Sud-Est, care include şi România, iar recesiunea pare că persistă în regiune, notează BERD, excepţia importantă fiind Turcia.