Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
BERD: „Inovaţia poate accelera creşterea economică“
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) recomandă guvernelor est-europene să încurajeze companiile să dezvolte noi produse şi metode de producţie. Potrivit studiului anual BERD, „Transition Report“, „inovaţia nu trebuie văzută doar în termeni de noi invenţii revoluţionare, ci şi în capacitatea companiilor de a introduce produse şi procese care sunt noi pentru acea firmă, dar sunt disponibile în alte părţi“.
Guvernele est-europene trebuie să încurajeze companiile să dezvolte noi produse şi metode de producţie dacă vor să relanseze creşterea economică, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Inovaţia companiilor este un instrument care poate accelera creşterea în ţările emergente, ajutându-le să-şi aducă economiile la acelaşi nivel cu vecinii mai prosperi. Eforturile individuale la nivel micro sau la nivel de companie au un impact semnificativ asupra performanţelor macroeconomice generale ale unei ţări“, a apreciat BERD în studiul său anual „Transition Report“.
Europa de Est a fost cea mai afectată piaţă emergentă de criză financiară din 2008 din cauza dependenţei de Europa Occidentală, principala sa piaţă de export şi sursă de capital. Încercările de a recupera decalajul faţă de statele mai dezvoltate au avut de suferit în ultimii ani în urma creşterii economice slabe din zona euro şi a conflictului dintre Rusia şi Ucraina. „Mesajul nostru este că trebuie să vă gândiţi şi la firmele individuale. Chiar şi într-un climat dificil există firme care au succes. Aceasta nu înseamnă că reformele de ansamblu nu sunt importante. Dimpotrivă“, a spus economistul-şef al BERD, Erik Berglof, citat de Bloomberg.
Studiul anual BERD subliniază că inovaţia nu trebuie văzută doar în termeni de noi invenţii revoluţionare, ci şi în capacitatea companiilor de a introduce produse şi procese care sunt noi pentru acea firmă, dar sunt disponibile în alte părţi, în special în cazul economiilor mai puţin avansate. În plus, BERD susţine că autorităţile trebuie să elimine obstacolele care stau în calea inovaţiei, precum „corupţia, pregătirea neadecvată a forţei de muncă, accesul limitat la finanţare şi reglementările greoaie“.
Banca a înaintat şi o serie de măsuri ce ar putea fi adoptate astfel încât să se poată realiza acest obiectiv, respectiv acordarea de credite către micile companii, de exemplu prin înfiinţarea unor scheme speciale de finanţare pentru firmele mici. De asemenea, factorii de decizie pot înfiinţa birouri sau registre de credit pentru a face schimb de informaţii cu instituţiile de creditare.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde de euro din alte surse de finanţare. (Oana Nistor)