Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Binecuvântare pentru cei mai tineri militari sibieni
Studenţii anului I ai Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu au depus jurământul în cadrul unei ceremonii organizate ieri, 23 octombrie, în incinta instituţiei de învăţământ militar. Slujba de binecuvântare a militarilor a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Cei mai tineri studenţi ai prestigioasei Academii militare din Sibiu au depus jurământul prin care s-au angajat să respecte până la sfârşitul vieţii legile ţării, regulamentele militare şi să îşi apere patria chiar şi cu preţul vieţii. Platoul de ceremonii din incinta Academiei sibiene a fost locul unde tinerii studenţi au făcut acest legământ sfânt, în prezenţa familiilor, rudelor, colegilor mai mari, a cadrelor didactice, ofiţerilor şi oaspeţilor invitaţi să participe la eveniment.
La ceremonie au participat: premierul României, Victor Ponta, ministrul apărării, Mircea Duşa, prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, rectorul Academiei „Nicolae Bălcescu“, generalul Ghiţă Bârsan, şi alţi oaspeţi.
Slujba religioasă de binecuvântare a tinerilor militari care au depus jurământul a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu înconjurat de un sobor slujitor format din protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţi militari şi de la bisericile din oraş. După slujbă, ierarhul i-a îndemnat pe studenţii militari să aibă mereu în suflet acest moment sfânt în care s-au legat sufleteşte de patrie şi de neam.
„Această rugăciune a întărit legământul pe care l-aţi făcut în faţa lui Dumnezeu de a apăra patria şi de a respecta toate ordinele acestei instituţii atât de preţuite de întregul popor. Pe lângă obligativitatea legală a acestui jurământ făcut în faţa poporului şi a ofiţerilor dumneavoastră, există şi o obligativitate şi o sancţiune divină, pe care nu le poate lua nimeni. Dacă L-aţi luat pe Dumnezeu ca martor la acest legământ, El să vă ajute să-l puteţi împlini în toată viaţa dumneavoastră şi să vă bucuraţi de preţuirea pe care o acordă poporul român oştirii noastre“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
„Demnitatea şi valorile naţionale“
În continuare, invitaţii au transmis mesaje de felicitare studenţilor sibieni, cadrelor didactice care îi pregătesc să devină viitori ofiţeri ai Armatei Române şi familiilor acestora.
„Pentru voi, studenţii anului I, depunerea jurământului militar nu este o simplă ceremonie, ci vă defineşte de astăzi înainte ca membri ai unui corp profesional de elită, ca militari de carieră, cei care prin acest jurământ îşi pun viaţa în slujba ţării“, a spus ministrul Mircea Duşa.
Mesajul studenţilor a venit prin reprezentantul lor, Constantin Andreescu, tânărul militar subliniind importanţa acestui moment viaţa unui viitor ofiţer.
„Ne angajăm astăzi, prin jurământ militar să slujim cu devotament şi sprijin de sacrificiu ţara şi principiile ei democratice. Nu este doar o promisiune, ci cuvântul nostru sincer mânat de dorinţa noastră lăuntrică de a păstra demnitatea şi valorile naţionale, de a proteja ţara şi oamenii ei“, a spus Constantin Andreescu.