Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
„Biodiversitatea din România este unică în Europa”
Cel mai mare proiect de reîmpădurire din Europa, ThinkForest, care implică peste 100 de organizații din 20 de țări și presupune restaurarea la scară largă a pădurilor în 12 situri demonstrative, a fost lansat luni în România, în prezența prinţului de Wales și a ministrului român al mediului. Unul dintre siturile proiectului este în România, în Munții Carpați, și este dezvoltat în colaborare cu Alianța pentru Bioeconomie Circulară înființată de prințul Charles.
La începutul discursului pe care l-a susţinut la evenimentul de lansare desfășurat la Sibiu, prinţul de Wales s-a adresat auditoriului în limba română, spunând: „Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România, după trei ani de absenţă. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”.
Alteţa Sa Regală a pledat apoi pentru regândirea sistemelor economice și o tranziţie către o bioeconomie circulară pe care o apreciază că fiind „necesară urgent”. „După ce ne-am bazat, timp de peste un secol, pe o economie lineară, bazată pe combustibil fosil, am ajuns la un punct critic”, a arătat prinţul Charles, potrivit Agerpres.
Moştenitorul Coroanei britanice a mai apreciat că peisajele rurale ale României „au o semnificaţie aproape spirituală, dar şi socio-economică şi ecologică, care ar trebui să inspire alte ţări din Europa să restabilească echilibrul dintre natură şi societate”. „În nici un alt loc din Europa nu am găsit peisaje mai bine conservate şi mai productive, care pot funcţiona la scară largă. Acest lucru, din punctul meu de vedere, poate fi explicat de bogăţia naturii României, unde pot fi găsite unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent şi unde, de exemplu, există 200 de specii de fluturi, spre deosebire de 40 de specii în Marea Britanie”, a afirmat prinţul Charles.
Prinţul de Wales consideră că biodiversitatea din țara noastră trebuie ocrotită.
„Biodiversitatea de aici, din România, este unică pentru mine, în Europa. Pe lângă vechile păduri, există mamiferele mari, precum urşii, lincşii şi lupii, şi peisajele străvechi, cu bogăţia lor de flori sălbatice. Aceste ecosisteme, această biodiversitate merită atenţia noastră, deoarece acum sunt în pericol grav de a fi distruse. Grav”, a arătat prinţul Charles.
Și ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit de necesitatea de a proteja biodiversitatea din pădurile noastre și de a crește suprafeţele protejate. „Pădurea este cel mai de preţ tezaur al României. (...) Biodiversitatea în aceste păduri este un element care este pe cale de dispariţie dacă nu avem pădurile protejate. Și ministerul are obligaţia de a asigura echilibrul între funcţiile pădurii, între natura protejată şi asigurarea materialului lemnos pentru industrie şi pentru populaţie”, a precizat Tanczos Barna, care a anunţat că noua strategie forestieră va fi gata în septembrie. (C. Z.)