Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Birmania: regimul militar reprimă sângeros manifestaţiile pentru libertate
Un comando de 200 de reprezentanţi ai forţelor de ordine şi ai armatei birmaneze a deschis focul în plin asupra manifestanţilor care cer, de câteva zile, drepturi democratice. Ordonată de regimul militar din Yangon, represiunea a început după anunţarea la megafoane a unui ultimatum adresat protestatarilor. Nu se cunoaşte numărul exact al victimelor, dar printre acestea se numără şi un cetăţean japonez, moartea sa fiind confirmată deja de Tokio. După relatările de la faţa locului, poliţia şi armata au reuşit să împrăştie manifestanţii, al căror număr era apreciat între 70.000 şi 100.000 de oameni.
Alte ciocniri s-au produs în apropiere de pagoda Sule, unde ieri s-au adunat aproximativ 1.000 de persoane, în majoritate călugări budişti. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi şi transportaţi într-o direcţie necunoscută. Forţele de ordine au operat arestări (aproximativ 800) şi în cursul nopţii de miercuri spre joi printre călugării pe care îi consideră drept organizatori ai amplelor acţiuni de protest. De asemenea, forţele de securitate au făcut, noaptea trecută, razii la mănăstiri şi au arestat peste 100 de călugări în principalul oraş al ţării, Rangoon, în încercarea de a opri apariţia unor noi proteste antiguvernamentale. Comunitatea internaţională este divizată în privinţa reacţiilor faţă de aceste evenimente. În vreme ce UE şi SUA doresc sancţiuni dure contra juntei militare, China şi Rusia se opun acestui lucru, mulţumindu-se să facă doar apeluri la reţinere. Beijingul şi Moscova argumentează că impunerea de sancţiuni economice ar afecta cetăţenii de rând şi nu regimul militar.