Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
BM: Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice
Absenţa unor reglementări clare privind indexarea pensiilor conduce la o vulnerabilitate ridicată a acestui sistem la presiunile politice, ceea ce sporeşte incertitudinea legată de perspectivele fiscale ale României, dar şi nesiguranţa participanţilor, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.
Multe state europene dispun de scheme clare de indexare a pensiilor în funcţie de evoluţia preţurilor, se arată în raportul realizat de instituţia internaţională pentru autorităţile române şi obţinut de agenţia MEDIAFAX. Analiştii Băncii Mondiale notează că majorările „semnificative“ ale pensiilor operate în 2007 şi 2008 vor produce un deficit în sistemul de pensii, reprezentând 2,3% din PIB, începând din acest an, pentru ca în 2050 deficitul să ajungă la 6% din PIB. Presiuni fiscale sunt generate şi de vârsta de pensionare relativ timpurie, astfel că experţii Băncii Mondiale sugerează creşterea vârstei de pensionare a femeilor şi egalizarea acesteia cu aceea a bărbaţilor, această măsură reflectând majorarea speranţei de viaţă. O altă problemă identificată de Banca Mondială se referă la îmbătrânirea populaţiei, şi acest aspect urmând să îngreuneze situaţia fiscală a sistemului de pensii. Astfel, rata dependenţei bătrânilor (calculată ca raport între populaţia cu vârstă de peste de 65 de ani şi cea cu vârste cuprinse între 23 de ani şi 64 de ani) va creşte de la 23,6% la 56,6% în 2050. Printre recomandările făcute de Banca Mondială referitoare la sistemul de pensii se numără reducerea majorărilor recente ale pensiilor, realizarea unor reglementări clare de indexare a pensiilor, creşterea vârstei de pensionare, rezolvarea problemelor legate de competitivitatea forţei de muncă şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei proceselor de administrare şi supraveghere.