Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
BNR întăreşte politica monetară
Banca centrală a anunţat adoptarea unor măsuri menite să „întărească politica monetară”, astfel încât să se asigure şi să se menţină stabilitatea preţurilor pe termen mediu. În context, rata dobânzii de politică monetară a fost păstrată la nivelul de 2,5% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia că „tărăboiul legat de deprecierea cursului e mai rău decât o exagerare”, subliniind, în acelaşi timp, că investiția privată ar trebui stimulată, „pentru că după aceea va crește și investiția publică”.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale, „pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment”, a luat în şedinţa de joi, 3 octombrie, o serie de măsuri menite „să întărească politica monetară”. Astfel, banca centrală a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, dar şi menţinerea la 1,5% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,5% pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare.
Totodată, „BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”. „Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile păstrării stabilităţii financiare. Consiliul subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”, subliniază BNR, într-un comunicat citat de Agerpres.
Deciziile luate au fost prezentate public de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta apreciind că „cheltuielile cu pensiile și salariile îţi lasă un spațiu fiscal foarte mic, iar dezechilibrul dintre investiții și consum îl vedeți în stradă: vedeți mașini multe și drumuri puține, ca să spun așa”.