Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
BNR intervine din nou pentru a calma inflația
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a majorat, miercuri, cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 6,25% pe an. Decizia urmărește „ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi stimularea economisirii prin creşterea ratelor dobânzilor bancare”.
Potrivit evaluărilor făcute de reprezentanții băncii centrale, inflația va continua să crească până la sfârșitul anului, dar într-un ritm vizibil încetinit.
„Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice - inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică - precum şi de preţurile alimentelor”, menţionează BNR.
Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,32 la sută în august, marginal peste nivelul prognozat, după ce în luna iulie a scăzut la 14,96 la sută, de la 15,05 la sută în iunie, arată datele băncii naționale.
„Simplu spus, lucrurile nu arată bine. Inflaţia este mare şi, de aceea, trebuie să luăm măsuri, şi luăm măsuri. Dacă ne uităm spre trecut, am văzut că inflaţia s-a dus în preţurile alimentare. De ce asta? Din cauza preţurilor la combustibili, la energie, din cauza problemelor în lanţurile de producţie. Dacă ne uităm spre viitor, observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei. De ce este asta? (…) Din cauza secetei, a preţurilor la energie, atât din cotaţiile internaţionale mai mari, cât şi din anumite modificări la schema de plafonare şi a preţurilor la alimente. Pe partea pozitivă nu vedem decât combustibilii, petrolul, al căror preț a scăzut”, a explicat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, la Digi24.
El a menţionat că, din cauza unor presiuni suplimentare asupra inflației, BNR a luat măsuri „mai ferme” decât se anticipa.
„Vremurile sunt foarte tulburi, nivelul de incertitudine este foarte mare. Vedem anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea şi măsurile noastre mai ferme. Este o măsură mai fermă decât se aştepta piaţa, decât se aşteptau analiştii, pentru că vedem aceste influenţe în sus, asupra inflaţiei, pe final de an”, a mai spus oficialul.
Acesta a subliniat că economia europeană este aproape de recesiune. „E clar că o să avem o iarnă dificilă, o vedem deja. Sincer, e greu de imaginat că se vor rezolva lucrurile peste noapte. Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune. (…) N-aş pronunţa încă cuvântul recesiune în România, însă în Europa e destul de clar că ne îndreptăm către asta”, a mai spus Popa. (C. Z.)