Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
BNR recomandă băncilor să reia creditarea
Banca Naţională a României recomandă băncilor comerciale să nu reducă dobânzile la depozite, ca urmare a deciziei băncii centrale de a scădea dobânda de referinţă de la 3,5% la 3,25% pe an, iar pe partea de creditare să lucreze împreună cu clienţii la identificarea unor proiecte viabile, a anunţat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Datele privind inflaţia arată chiar bine şi am fi putut lua o decizie pozitivă (n.r. - de reducere a dobânzii de politică monetară) într-o manieră mai simplă pentru încurajarea creditării. Decizia nu am luat-o uşor şi unul dintre principalele motive este o potenţială reacţie a băncilor comerciale de a coborî în primul rând dobânzile la partea de economisire, la depozite. Nu încurajăm acest lucru sub nici o formă“, a explicat Isărescu.
Guvernatorul a reamintit că băncile au trecut printr-un proces dureros de ajustare, atunci când băncile-mamă au limitat liniile de finanţare, dar acest proces a dus la o echilibrare a raportului dintre depozite şi credite.
Pe de altă parte, banca centrală recomandă băncilor să reia creditarea, însă pe fundamente solide. „Solicităm băncilor să aibă viziune de data aceasta, să se apropie de clienţi, să-şi întărească baza de creditare şi să lucreze împreună cu clienţii la găsirea de proiecte viabile, să contribuie la găsirea de proiecte viabile. Chestia asta că nu sunt proiecte în România pare mai degrabă o scuză. Este şi datoria lor să creeze business adevărat dacă lucrează cu clienţii“, a explicat Mugur Isărescu.
Pe de altă parte, acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) este „staţionar“, iar misiunea tehnică a FMI a plecat cu o evaluare pozitivă de la Bucureşti, a mai declarat guvernatorul. „Acordul cu FMI este staţionar. Misiunea de evaluare a situaţiei fiscale pe România, din câte ştiu, a plecat cu o evaluare pozitivă“, a explicat Mugur Isărescu, referindu-se la misiunea tehnică a instituţiei financiare internaţionale care are rolul de a analiza situaţia bugetară a României.
O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) a venit la Bucureşti, la finalul lunii iulie, pentru a discuta cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014.
Guvernul a aprobat pe 31 iulie proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014. Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că această primă rectificare bugetară din 2014 este una pozitivă şi că Ministerul Mediului, care urma să piardă 25 de milioane de lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrări ţintite pe zona de amenajări şi de combatere a inundaţiilor.
Conform proiectului de rectificare bugetară, publicat pe site-ul MFP, a fost luată în considerare o creştere economică de 2,8% faţă de 2,2%, cât s-a avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2014, o creştere a produsului intern brut nominal estimat, de la 658,6 miliarde lei la 662,3 miliarde lei, şi a fost prevăzută o majorare a veniturilor bugetului general consolidat cu 1,07 miliarde lei şi a cheltuielilor bugetare cu 1,34 miliarde lei, cu un deficit al bugetului general consolidat mai mare cu 270,7 milioane lei, de la 14,489 miliarde lei la 14,76 miliarde lei, dar menţinut ca pondere în PIB la 2,2%. (Cristina Zamfirescu)