Programa şcolară pentru disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România” a fost aprobată de Ministerul Educaţiei, cu această ocazie fiind organizat un eveniment dedicat împlinirii celor 35 de ani de
BNS propune un sistem de sprijin dedicat copiilor săraci
Blocul Naţional Sindical propune ca alocaţiile pentru copii să rămână la nivelul actual şi, în paralel, să fie introdus un mecanism ţintit pentru copiii săraci, o sumă de bani, care să fie plătită pe card şi care să vizeze un pachet strict de nevoi, a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin. Potrivit acestuia, 54% dintre gospodăriile formate din doi adulţi şi cel puţin trei copii sunt în sărăcie, în aceeaşi situaţie fiind 41,6% dintre familiile monoparentale cu un copil şi 26,6% dintre familiile formate din doi adulţi şi doi copii.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a arătat că, în sistemul propus, pe lângă veniturile şi numărul de membri din familie, va mai fi introdusă o variabilă în ecuaţie, şi anume diferenţierea ajutorului material şi în funcţie de copiii cu handicap, care necesită alocări financiare mai mari. „Plecând de la acest model, am solicitat în urmă cu 10 zile Ministerului Muncii să ne pună la dispoziţie o structură statistică pe familii sărace, pe familii cu copii etc., astfel încât în ţintarul acesta pe care l-am pregătit, să dimensionăm valoarea ajutorului financiar per copil şi per familie. (...) Ceea ce propunem ca soluţie, în momentul în care identificăm valorile, este să nu se dea cash banii“, a precizat liderul BNS pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, sumele de bani astfel cuantificate, per copil şi per profil de familie, vor fi date pe nişte carduri de pe care nu se va putea scoate cash, dar se vor putea face plăţi pentru hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, costuri de transport, cărţi, acces în biblioteci, muzee sau anumite servicii de sănătate.
„Dacă dau cash, nu o să ştiu niciodată ce s-a întâmplat cu banii. (...) Noi condiţionăm tot acest pachet financiar de participarea la actul educaţional, începând cu creşe, grădiniţe şi şcoli, pentru că instituţiile de educare vor fi cele care vor putea să-mi dea primele informaţii legate de comportamentul părintelui. (...) Dacă familia Ionescu, care a beneficiat pentru copiii săi de o sumă de bani, a cheltuit banii şi pot să văd dacă a cumpărat ghiozdane, dar de la şcoală primesc informaţii că Ioneştii mici au venit fără ghiozdane, atunci înseamnă că am o problemă în această familie şi pot să trimit (...) să facă anchetă socială să vadă ce se întâmplă“, a menţionat Costin.
Totodată, acesta a semnalat că, spre deosebire de actul normativ privind dublarea alocaţiilor, în acest caz se propune şi o soluţie de finanţare, respectiv fondurile structurale.
„România încă dispune pe acest exerciţiu bugetar de sume consistente necheltuite, care, printr-o mică ajustare de program, ar putea fi orientate către acest tip de măsură. Mai mult, România negociază, estimăm noi, aproape 45 de miliarde de euro pentru perioada de bugetare comunitară care începe anul acesta şi mai durează şapte ani, plus trei“, a mai afirmat preşedintele BNS.