Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Bonele vor fi angajate cu contract de muncă
Profesiile de bonă şi de babysitter vor fi reglementate în scurt timp, prima cameră sesizată, Senatul, adoptând propunerea legislativă cu majoritate de voturi. Printre atribuţiile bonei se numără acordarea primului ajutor în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului, dar şi însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei.
Lipsa de locuri din creşe şi grădiniţe, dar şi nevoia părinţilor de a se întoarce la serviciu cât mai repede după naşterea copilului au dus la urgentarea procedurilor de adoptare a propunerii legislative privind reglementarea profesiei de bonă. La începutul săptămânii, Senatul, din postura de primă cameră sesizată, a adoptat cu amendamente proiectul. Serviciile furnizate de bonă sunt servicii pentru armonizarea vieţii de familie cu viaţa profesională, aşa cum sunt reglementate de Legea 292/2011 a asistenţei sociale. Propunerea de lege precizează că profesiile de bonă şi de babysitter vor putea fi practicate, astfel, numai de către persoane calificate conform standardelor ocupaţionale şi care oferă servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliu a copilului pe timpul zilei. Astfel, bonele trebuie să deţină certificat de calificare, diplomă sau un alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat, documentele urmând a fi actualizate anual. Profesiile de bonă şi babysitter pot fi practicate atât de cetăţeni români, cât şi străini, care au însă domiciliul sau reşedinţa legală în aceeaşi localitate cu domiciliul beneficiarilor serviciilor oferite, au drept de muncă şi diplomă recunoscută de statul român. „Furnizorii de servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliu pot fi persoane fizice sau juridice, publice sau private, care oferă servicii de îngrijire şi supraveghere“, se precizează într-un amendament adoptat de către plen, după cum informează Agerpres. De asemenea, persoanele care vor exercita această profesie trebuie să fie apte din punct de vedere medical şi psihologic, această condiţie urmând a se dovedi cu un raport eliberat în condiţiile legii şi sunt obligate să nu aibă antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar. Mai mult, nu poate fi bonă nici persoana care suferă de boli cronice transmisibile, persoana care este dependentă de alcool, droguri sau alte substanţe psihotrope sau persoana căreia i s-a retras atestatul de asistent maternal. De asemenea, iniţiativa menţionează şi faptul că nu poate exercita profesia de bonă persoana care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă, dar nici persoana care locuieşte cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale sau persoana decăzută din drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Proiectul mai prevede că angajatorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a încheia un contract de muncă pentru bone, iar bona va răspunde disciplinar „pentru nerespectarea prevederilor acestei legi şi ale reglementării legale privind activitatea persoanei juridice unde este angajată“.
Atribuţiile bonei
Bona poate să ofere simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi patru ani, iar pentru copiii cu vârsta de peste patru ani, bona poate oferi simultan servicii pentru cel mult şase copii. Activitatea bonei presupune, conform proiectului legislativ, îndeplinirea mai multor atribuţii: îngrijirea şi supravegherea copilului, hrănirea copilului, acordarea primului ajutor, în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului, informarea reprezentanţilor legali cu privire la evoluţia copilului, precum şi informarea de urgenţă a angajatorului cu privire la apariţia unor situaţii deosebite în privinţa copilului, însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei. Planul de activităţi va fi stabilit de comun acord cu părinţii, în funcţie de nevoile copilului şi ale familiei. (Oana Nistor)