Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Britanicii, îngrijoraţi că rămân fără imigranţii cu înaltă calificare
Institutul de cercetare în domeniul politiciilor publice avertizează că Marea Britanie ar putea pierde aşa-numiţii „imigranţi super-mobili“ în favoarea unor state concurente şi propune stimulente precum proceduri simplificate de prelungire a vizei de şedere şi reduceri de taxe.
În 2007, mai mult de 190.000 de imigranţi au părăsit teritoriul britanic, iar numărul lor a fost probabil chiar mai mare în 2008. „Imigraţia pe termen scurt“ este un fenomen care ia amploare, între 1996 şi 2007 dublându-se numărul imigranţilor care au petrecut mai puţin de 4 ani în Marea Britanie, pentru studii şi muncă, afirmă IPPR. „Pe măsură ce competiţia globală pentru imigranţii cu calificare înaltă se va înteţi în anii următori, programele de reţinere a lor vor deveni la fel de importante ca şi atragerea lor în prima fază“, a explicat Tim Finch, expert IPPR pe probleme de migraţie. O opinie contrară are însă grupul Migrationwatch UK, care solicită limitarea imigraţiei şi, implicit, a creşterii de populaţie. „Problema reală este absenţa unor limitări eficiente ale imigraţiei, adesea din state unde salariile sunt net inferioare celor din Marea Britanie şi în care este puţin probabil ca oamenii să revină“, afirmă Sir Andrew Green, preşedintele Migrationwatch UK. Potrivit acestuia, se manifestă o „preocupare intensă a opiniei publice“ legată de po-sibilitatea ca populaţia Marii Britanii să ajungă la 70 de milioane de locuitori în următorii 20 ani. La începutul săptămânii, Guvernul a anunţat că plănuieşte revizuirea politicii privind imigraţia, printr-un sistem de puncte care va face mai dificilă obţinerea cetăţeniei britanice.