Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
British Museum „împrumută” Atenei frizele Partenonului
Frizele Partenonului aflate la Londra ar putea fi trimise în Grecia în cadrul unui împrumut pe termen lung pe cale să fie finalizat între British Museum şi autorităţile de la Atena, a dezvăluit The Telegraph, citat de AFP.
Potrivit cotidianului, preşedintele muzeului londonez, George Osborne, este aproape de încheierea unui acord cu Atena privind expedierea în Grecia a acestor comori antice, sub pretextul unui „schimb cultural” ce permite evitarea unei legi din 1963 care interzice muzeului să cedeze sau să vândă obiecte din colecţia sa, cu excepţia unor situaţii extrem de limitate.
De la începutul secolului al XX-lea, Grecia solicită fără succes restituirea fragmentului de 75 m din friza desprinsă din Partenon, precum şi a uneia dintre cariatidele provenind din micul templu Erechtheion de pe Acropola ateniană, ambele aflate în patrimoniul britanic.
Londra afirmă că sculpturile au fost „achiziţionate legal” în 1816 de la lordul Elgin. Grecia susţine însă că au făcut obiectul „unui furt” atunci când ţara se afla sub ocupaţie otomană.
Potrivit surselor istorice, friza, cu o lungime de 160 m, împodobea naosul Partenonului și reprezintă o procesiune cu eroi ai triburilor grecești, zei, cai și diverse obiecte de cult.
În 1687, atacați de venețieni, otomanii, care ocupau atunci Atena, s-au baricadat pe Acropole, folosind naosul Partenonului ca depozit pentru muniție. Aceasta a explodat, acoperișul și pereții s-au prăbușit, iar friza și multe sculpturi au fost grav avariate.
În 1801-1802, lordul Elgin, ambasadorul britanic la Constantinopol, a trimis la Londra majoritatea sculpturilor de marmură din friza Partenonului. Acestea sunt expuse astăzi la British Museum. (C. Z.)