Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Buget crescut pentru producătorii de usturoi
Cultivatorii de usturoi vor putea primi în 2022 un sprijin de maximum 3.000 euro/hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei acestei culturi, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, preluat de Agerpres.
Fondurile alocate programului în acest an depăşesc 22,26 milioane de lei, respectiv 4,5 milioane de euro, cu peste 7 milioane de lei mai mult față de bugetul programului de anul trecut, de 15 milioane de lei.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului pentru producţia de usturoi, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă de minimum 3.000 mp pentru această cultură, să obţină o producţie de minimum 3 kg de usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută şi să fie în evidenţele Registrului agricol.
Potrivit proiectului, valorificarea producţiei prevăzute se face în perioada 1 iulie - 21 noiembrie inclusiv, o modificare față de anul trecut când vânzarea recoltei trebuia realizată în perioada 15 iunie - 22 noiembrie.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui producător nu poate depăşi suma de 20.000 de euro, echivalent în lei, pe durata a trei exerciţii financiare, adică exerciţiul financiar curent şi două exerciţii financiare precedente.
Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii, după ce a înregistrat un declin de 30% în decada 2010-2020, cultura de usturoi este în creștere în țara noastră, numărul beneficiarilor crescând de trei ori în 2020 faţă de 2019, de la 341 la 1.096, iar suprafaţa plantată, de aproape patru ori, de la 360 la 1.325 hectare.
În România, consumul de usturoi pe locuitor reprezintă 2,2-2,3 kg anual, respectiv 1,41% din consumul total de legume. (C. Z.)