Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Bujori unici pe continent, în rezervaţia de la Zau de Câmpie
Mii de persoane vizitează în această perioadă rezervaţia botanică de la Zau de Câmpie, județul Mureș, care adăposteşte bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) unici în Europa, după ce custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan, a anunţat apariţia primelor flori.
„Primele flori au apărut în 24 aprilie, dar au fost foarte mulţi vizitatori în ultimele zile. Florile au început să se deschidă acum destul de repede şi, în câteva zile, s-a ajuns cam la 30-40% grad de înflorire. Maximum de înflorire preconizăm că va fi la sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. (…) În acest an sunt mai mulţi bujori faţă de anul trecut”, a declarat, pentru Agerpres, Ciprian Cenan.
Anul trecut, din cauza pandemiei de COVID, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au putut fi admiraţi doar online, întrucât rezervaţia a fost închisă.
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri, iar florile sunt roşu aprins. Planta este extrem de firavă şi, din acest motiv, a dispărut din Europa: dacă este rupt, bujorul moare în câteva minute.
Grădina botanică, situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie, județul Mureș, a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, iar suprafaţa iniţială era de 2,5 hectare. Ulterior, regretatul Marcu Sâncrăianu, din Zau de Câmpie, a extins suprafaţa rezervaţiei la 3,5 hectare.
În rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, dublu față de numărul înregistrat înainte de 1950, iar în rezervaţia de jos, care are un hectar, sunt peste 30.000 de bujori de stepă. (C. Z.)