Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Bunele maniere la restaurant

Bunele maniere la restaurant

Un articol de: Corneliu Ciocan - 03 Ianuarie 2013

Iată câteva reguli în privinţa codului bunelor maniere la restaurant. Unele dintre ele se aplică, potrivit site-ului "află.ro", şi în bar, club sau oriunde luaţi masa.

Odată ce ieşiţi la cină la un restaurant respectabil, trebuie să fiţi aranjat ca pentru o seară festivă. Este de la sine înţeles faptul că va trebui să adoptaţi o vestimentaţie elegantă. Dacă doriţi să luaţi masa la restaurant de clasă, ar fi bine să sunaţi înainte, pentru a face o rezervare. Este recomandat să ajungeţi la restaurant cu maximum 5 minute mai devreme. Bărbatul trebuie să intre primul în restaurant, urmat de perechea sa. Este complet împotriva tuturor regulilor să vă aşezaţi haina pe spătarul scaunului din local. Bărbatul este cel care o va ajuta pe femeie să îşi dea jos haina şi să îi tragă uşor scaunul pentru ca aceasta să se aşeze. Oricât de mult ar întârzia chelnerul, nu vă foiţi şi nu vă arătaţi nerăbdător. Dacă acesta întârzie foarte mult, faceţi-i un semn discret cu mâna. Ascultaţi şi recomandările chelnerului pentru că acesta ştie cel mai bine ce soi de vin se potriveşte pentru un anume fel de mâncare. În cazul în care chelnerul nu preia comanda pe rând, doamnele trebuie să comande primele. Ori de câte ori vreţi să vă ridicaţi de la masă, trebuie să vă scuzaţi, însă nu comunicaţi celorlalţi meseni unde plecaţi. Oricât de galant aţi dori să fiţi, nu-i serviţi dumneavoastră pe ceilalţi. Acesta este strict rolul chelnerului. Dacă trebuie să degustaţi un vin, bărbatul este cel care trebuie să facă acest lucru. În timpul mesei nu vorbiţi cu gura plină, nu plescăiţi sau nu sorbiţi din ciorbă. Niciodată să nu vă turnaţi băutura în pahar dacă acesta nu este gol. Şerveţelul se foloseşte strict pentru ştergerea gurii, locul său fiind pe masă. La un restaurant respectabil nu veţi găsi niciodată scobitori.