Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Bunici din Odobești „adoptați” de comunitate
Primăria oraşului Odobeşti, împreună cu un grup de voluntari din localitate, şi-a propus să sprijine bătrânii vulnerabili din comunitate, în cadrul unui proiect numit „Adoptă un bunic“, continuând astfel seria de activităţi pentru sprijinirea unor categorii de persoane defavorizate pe care au început-o încă de la debutul pandemiei.
„După această perioadă de urgenţă, am realizat că avem în comunitate destul de mulţi bătrâni vulnerabili, care au nevoie de sprijin nu numai în perioade de urgenţă, ci permanent“, a declarat, pentru Agerpres, primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş. În prezent, la nivelul comunităţii au fost identificate 68 de persoane în vârstă care ar avea nevoie de ajutor imediat, dar lista este încă deschisă.
Oricine poate să „adopte“ un bătrân. Este de ajuns să aleagă o persoană din listă şi o modalitate pentru a-l susţine. Pot opta pentru a merge personal la „bunicul“ adoptat sau pot alege să doneze bani.
Printre cei care au „adoptat“ un bătrân se numără şi Cati Paloşan, care şi-a cunoscut „bunica“ la biserică şi i-a fost alături pe perioada pandemiei.
„Pe bunica Margareta o cunoşteam dinainte, de la biserică, dar nu am întrebat-o niciodată despre situaţia sa. Odată cu începutul pandemiei, am început să ajutăm bătrânii din Odobeşti. Eu am avut trei persoane la care am mers constant în toată această perioadă. Însă cu bunica Margareta am legat o prietenie strânsă. O consider bunica mea“, a declarat, pentru Agerpres, Cati Paloşan.
Deşi Cati nu are o situaţie materială deosebită, din puţinul său dăruieşte celorlalţi, pentru că este de părere că „Dumnezeu are grijă de noi şi cu care mână dai, cu aceea primeşti“.
(Cristina Zamfirescu)