Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Bursa locurilor de muncă în marile oraşe din ţară
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează mâine, 14 aprilie, în marile oraşe din ţară „Bursa locurilor de muncă”. Doar la nivelul municipiului Bucureşti vor fi disponibile peste 4.600 de locuri de muncă, cele mai multe pentru muncitorii calificaţi şi persoanele cu studii medii. Rata şomajului în luna februarie a fost la nivel naţional de 6,5%.
În toate municipiile-reşedinţă de judeţ din ţară se va desfăşura mâine, 14 aprilie, Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sub egida „European Employers Days”. „Bursa Generală a Locurilor de Muncă se va desfăşura în 88 de locaţii la nivelul tuturor celor 41 de agenţii judeţene şi cea a municipiului Bucureşti şi se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen mediu şi lung”, informează, într-un comunicat, ANOFM. Obiectivele acestei inițiative sunt de a realiza un contact cu un număr cât mai mare de angajatori, de a întreține un dialog între serviciile publice de ocupare și de a crește gradul de conștientizare a problemelor legate de ocuparea forței de muncă, mai spune sursa citată. În acelaşi timp, autorităţile urmăresc creşterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, existând posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant.
În Bucureşti, unde se înregistrează cea mai mică rată a şomajului din ţară, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă ce se va desfăşura la Palatul Naţional al Copiilor, începând cu ora 9:00, şi-au anunţat participarea 138 de agenţi economici, cu o ofertă de 4.690 locuri de muncă. Potrivit Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, din totalul posturilor oferite, 241 sunt pentru persoanele cu studii superioare, 1.035 pentru studii medii, 2.544 pentru muncitori calificaţi şi 870 pentru muncitori necalificaţi. Rata şomajului la nivelul Capitalei era la sfârşitul lunii martie 2016 de 1,85% la o populaţie activă civilă de 1.105.300 de persoane. În baza de date a agenţiei existau, la finele lunii martie, 20.483 de şomeri, dintre care doar 4.106 primeau indemnizaţii de şomaj. Datele arată că pregătirea, cel puţin la nivel teoretic, nu asigură neapărat şi un loc pe piaţa muncii. Astfel, dintre şomerii indemnizaţi, 1.053 au instruire universitară şi 1.653 instruire liceală şi postliceală. De asemenea, din numărul total al şomerilor neindemnizaţi, 3.739 au o diplomă de facultate.
La polul opus, în Dolj, judeţul care se află pe primul loc pe ţară în privinţa numărului de şomeri, aproape 26.000, şi o rată a şomajului de circa 9%, doar puţin peste 400 de locuri de muncă sunt puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. La evenimentul organizat la Casa Studenţilor din Craiova, dintre cei 122 de agenţi economici pe care AJOFM Dolj i-a contactat, doar 20 de angajatori au arătat disponibilitate de a participa la eveniment. Astfel, doar 9 posturi sunt destinate absolvenţilor de studii superioare, iar alte 400 sunt pentru şomerii cu studii medii sau muncitori necalificaţi în domenii precum construcţii, instalaţii, confecţii, panificaţie şi vânzări.
Rata şomajului a ajuns, în România, la 6,5% în februarie, nivel similar cu cel consemnat în luna anterioară, însă în scădere cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Cifre îngrijorătoare le regăsim însă în rândul tinerilor incluşi în categoria 15-24 de ani, unde rata şomajului este de aproximativ 25%.