Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Burse pentru elevi şi contracte cu agenţii economici
Clasele de învăţământ profesional se organizează doar în şcolile care vor avea încheiate parteneriate cu agenţii economici, răspunzând astfel nevoilor pieţei muncii. Elevii vor beneficia de „burse profesionale“ provenite de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Unităţile de învăţământ vor organiza, în anul şcolar 2014-2015, clase de învăţământ profesional doar după ce vor consulta cererile de pe piaţa muncii şi vor încheia parteneriate cu agenţi economici (sau, după caz, cu instituţii publice). Astfel, se consideră necesare nu doar spaţiul şcolar unde elevii să acumuleze cunoştinţele teoretice, ci şi posibilitatea de a pune în practică aceste informaţii.
„Învăţământul profesional se organizează doar în şcolile care anexează la propunerea privind planul de şcolarizare contracte-cadru încheiate cu operatorii economici prin care se stabilesc obligaţiile privind organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică, precum şi proiectarea curriculumului în dezvoltare locală, asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional şi asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor“, se precizează în proiectul de lege lansat în dezbatere publică în această săptămână de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Absolvenţii de clasa a VIII-a se vor putea înscrie în învăţământul profesional de stat cu o durată de trei ani după ce vor fi consiliaţi, în calendarul admiterii fiind prevăzute, în perioada 7 aprilie – 18 mai, „informarea şi consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învăţământul profesional“, se mai arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice.
Elevii vor primi „burse profesionale“
Pentru promovarea ofertei locale a învăţământului profesional, şcolile vor avea obligaţia de a organiza mai multe evenimente, precum „Săptămâna meseriilor“, în perioada dedicată activităţilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor, „Târgul meseriilor“, pentru prezentarea ofertei la nivel regional/ judeţean şi pentru promovarea învăţământului profesional şi a numărului de locuri disponibile în mijloacele locale de comunicare în masă. Inspectoratelor şcolare judeţene le revine sarcina de a publica o broşură a admiterii ce va conţine informaţiile legate de admitere atât în învăţământul liceal de stat, cât şi în cel profesional, în secţiuni separate.
Elevii vor putea urma cursurile de zi şi în limbile minorităţilor naţionale. De asemenea, pentru înscrierea în învăţământul profesional vor putea opta şi elevii din învăţământul special. Aceştia vor putea beneficia de susţinere financiară din partea statului, respectiv aşa-numitele „burse profesionale“ acordate conform legii (HG nr. 1062/2012), dar pot beneficia de susţinere financiară, stimulente sau alte forme de sprijin şi din partea partenerilor de practică. La finalul celor trei ani de învăţământ profesional, elevii vor susţine un examen de certificare a calificării profesionale, iar cei care doresc continuarea studiilor o pot face înscriindu-se în clasa a XI-a a învăţământului liceal.