Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Cadoul tău pentru noi, papuceii pentru ei“
În urma campaniei de crowdfunding „Cadoul tău pentru noi, papuceii pentru ei“, iniţiată de Valentin Iulian Ţoc, directorul Colegiului „Sf. Nicolae“, împreună cu Ana Maria Durilă, primii 20 de copii cu situaţia materială precară din parohiile Stânca-Roznovanu şi Pocreaca, jud. Iaşi, au primit încălţăminte nouă, dulciuri, rucsacuri şi şepci. Cadourile au fost oferite de organizatorii campaniei, cât şi de studenţii de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi pe data de 1 iunie 2014, de Ziua Internaţională a Copilului, după care micuţii au participat, alături de preoţii parohi, la Marşul pentru Familie, organizat la Iaşi de Asociaţia Familia Tradiţională, în colaborare cu Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ziua de 1 iunie a reprezentat un motiv de bucurie şi emoţie şi pentru 20 de copii din satele Stânca-Roznovanu şi Pocreaca, care au fost aduşi la Iaşi pentru a primi darurile rezultate în urma campaniei online de strângere de fonduri „Cadoul tău pentru noi, papuceii pentru ei“, iniţiată de Valentin Iulian Ţoc, directorul Colegiului „Sf. Nicolae“, şi de Ana Maria Durilă, masterand al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Micuţii, unii pentru prima dată în Iaşi, au venit însoţiţi de preoţii din parohiile lor şi şi-au ales singuri încălţămintea dorită dintr-un magazin de profil, după care au primit dulciuri, sucuri, rucsacuri şi şepci. Momentul a fost unul emoţionant, atât pentru copii, cât şi pentru organizatori.
„Când am ales să ne donăm zilele de naştere, nu am gândit că a pune o pereche de papucei în picioruşele unui copil cu ochii mari şi curioşi este emoţie. A fost o zi la temelia căreia au stat sentimente dintre cele mai puternice. I-am văzut stângaci, speriaţi, cuminţi şi atenţi. Apoi, când le-am pus în braţe cutiile, feţele lor s-au luminat, iar bucuria a devenit cea mai plăcută răsplată dintre toate pe care le-am primit vreodată. Mi-am amintit cum îmi potrivea mama pantoful când eram de-o şchioapă şi am făcut la fel. Pentru câteva ore, am trăit sentimentul că pot cuprinde în palme picioruşele unor copii care vor străbate drumuri drepte sau anevoioase, care au nevoie de susţinere să treacă prin schimbări. Îmi doresc ca imaginile să fie suficient de grăitoare şi să le transmită mulţumire celor care, prin noi, au dăruit. Fiecărui donator în parte îi garantăm că, pe 1 iunie, a ajuns în sufletele a douăzeci de copii. Urmează alţi douăzeci“, ne-a precizat Ana Maria Durilă.
„La Colegiul «Sfântul Nicolae» încercăm să ne implicăm într-un mod creativ şi plin de responsabilitate în viaţa comunităţii. De aceea, şi tinerii teologi care se pregătesc să devină preoţi învaţă cum îşi pot ajuta semenii în mod concret, cum pot aduce un zâmbet în inimile şi pe chipurile celor aflaţi în nevoi. De asemenea, prin activităţi caritative, studenţii teologi experimentează şi bucuria pe care o dă Dumnezeu atunci când te apropii de cel mai mic frate de al tău pentru a-i oferi o mână de ajutor, o strângere în braţe, ajutându-l să crească într-un mod mai armonios, mai frumos şi mai aproape de Dumnezeu. Felicităm pe iniţiatorii campaniei de crowdfunding «Cadoul tău pentru noi, papuceii pentru ei», care şi-au donat zilele de naştere pentru o cauză nobilă, cât şi pe studenţii de la colegiu care au ajutat şi au participat în mod activ atât la această activitate, cât şi la celelalte manifestări caritative desfăşurate de-a lungul anului universitar“, ne-a declarat şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ce au declarat beneficiarii campaniei
„N-am cuvinte să descriu ziua de astăzi. A fost ceva special, deosebit“ - Ovidiu Alexandru Mihai, 14 ani, Stânca-Roznovanu.
„Îmi place mult ceea ce am primit. A fost o zi plină de împliniri pentru mine“ - Ştefan, 10 ani, Stânca- Roznovanu.
„Ziua de astăzi mi s-a părut foarte interesantă, atât pentru faptul că am putut să ne cumpărăm încălţămintea pe care ne-o dorim, cât şi pentru faptul că am fost împreună“ - Angela, 8 ani, Pocreaca.
„Vreau să le mulţumesc tinerilor din Colegiul «Sfântul Nicolae» pentru activitatea frumoasă depusă pentru parohia noastră, întrucât au adus o rază de bucurie în sufletele celor mici, atât prin darurile primite, cât şi prin plimbarea la Iaşi prilejuită de această manifestare. Genul acesta de activităţi arată cât de mult se implică cei de la colegiu în ajutorarea celor aflaţi în nevoi şi mă bucur că am colaborat cu ei. Sper ca şi pe viitor să desfăşurăm activităţi împreună, spre bucuria tuturor celor care au nevoie de ajutor şi spre slava lui Dumnezeu şi a Bisericii Sale“ - preot Adrian Miron, paroh în satul Stânca-Roznovanu.
„Această activitate a reprezentat un eveniment pentru parohia noastră. Mulţumim din inimă studenţilor teologi de la Colegiul «Sfântul Nicolae», cât şi celor care lucrează în ogorul Bisericii noastre, cum ar fi domnişoara Ana Maria Durilă, care s-au gândit să ajute o comunitate săracă, care nu are posibilitatea prin resursele ei financiare să sprijine la un standard ridicat latura social-caritativă atât de necesară în mod deosebit pentru copii şi tineri. Copiii cu care am venit în această zi sunt din Parohia Pocreaca şi din parohia Slobozia şi provin din familii care nu au posibilitatea să-i îmbrace în mod adecvat sau să le cumpere rechizitele şcolare necesare, chiar şi să-i hrănească. Îmi mărturisea pe drum un copil că în familia lui se mănâncă o săptămână doar varză, apoi o săptămână doar fasole şi o săptămână cartofi, după care acest meniu steril se repetă. Însă, şi în această sterilitate şi smerenie lucrează Duhul Sfânt, şi acolo unde nu te-ai gândi să găseşti valori ele răsar ca nişte nestemate, după cum a fost şi cazul Parohiei «Sf. Ierarh Nicolae» din Doroşcani - Protopopiatul Iaşi 3, care a câştigat faza eparhială a concursului naţional «Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine» şi a reprezentat Arhiepiscopia Iaşilor la faza naţională. Mulţumim încă o dată tuturor celor implicaţi şi sperăm şi ca pe viitor să nu ne uite“ - pr. Mihail Roşu, protopop al Protoieriei Iaşi 3 şi paroh la Biserica „Sfântul Nicolae“ - Pocreaca.