Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Caii din rasele de muncă nu se mai caută
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a vândut, în prima jumătate a acestui an, 234 de cai din hergheliile proprii, încasările depăşind 641.000 de lei, în medie 3.000 de lei pe un cal, a declarat directorul RNP-Romsilva, Gheorghe Mohanu. La ora actuală, RNP mai are un disponibil de 902 cai, dar din păcate cererea nu este foarte mare decât pentru anumite rase.
Cei mai căutaţi sunt caii din rasele pur sânge arab, lipiţan, huţul sau saghya. Caii din aceste rase se vând cu sume cuprinse între 30 şi 500 de milioane de lei vechi. Directorul RNP a precizat că piaţa stagnează pentru celelalte rase, precum pur sânge englez, semigreul românesc sau trăpaş. „La ora actuală, din tot ce producem noi, din rasele de muncă nu se mai caută. De asemenea, nici caii din rasa pur sânge englez nu pot fi utilizaţi, pentru că nu avem un hipodrom adecvat pentru cursele hipice“, a subliniat directorul RNP. „Caii care pot fi valorificaţi de RNP nu fac parte din patrimoniul genetic naţional şi nici nu îndeplinesc condiţiile de a intra în această categorie“ a precizat Mohanu. Romsilva a primit recent o ofertă de vânzare din partea Regimentului Regal de Cavalerie din Marea Britanie pentru 500 de cai. „Oferta britanică de vânzare se referă doar la anumite rase care se pretează pentru Regimentul Regal de Cavalerie din Marea Britanie, preţurile fiind situate între 2.000 şi 25.000 de euro în funcţie de sex, rasă şi performanţă. La ora actuală, am trimis oferta noastră şi aşteptăm un răspuns din partea cumpărătorului“, a precizat Mohanu. Dosarele privind vânzarea cailor sunt supuse aprobării Consiliului de Administraţie al Romsilva, ulterior demarând procedura de organizare a licitaţiei publice. RNP-Romsilva administrează cabalinele de rasă aflate în proprietatea statului în 16 unităţi hipice - herghelii şi depozite - în care există 4.027 de cai din 14 rase pure, un număr de 1662 fiind cei incluşi în patrimoniul genetic naţional.