Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Calcule înaintea alegerilor de mâine din Statele Unite
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie va fi decis, practic, de alegătorii din cele șapte state „swing”, indecise, notează Reuters. Tensiunea a crescut în ultimele 3 săptămâni, de când toate sondajele îi arată pe cei doi candidați principali, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, la egalitate, iar în ultimele zile de campanie ambii s-au întrecut în remarci acide și atacuri, în încercarea de a înclina balanța în statele nehotărâte.
Spre deosebire de alte funcții federale şi la nivel de stat, președintele american nu este decis prin vot direct, ci de un Colegiu Electoral format din 538 de electori desemnaţi de cele 50 de state, pe baza votului cetățenilor și a principiului „câștigătorul ia tot”. Un candidat trebuie să câştige cel puțin 270 din cei 538 de electori. În cazul egalităţii de 269 la 269, Camera Reprezentanţilor alege președintele, pe baza votului delegaţiei fiecărui stat, un scenariu despre care analiştii spun că l-ar favoriza pe Trump.
Dacă fiecare stat, în afară de cele indecise, votează ca de obicei - fie cu democrații, fie cu republicanii -, Harris ar avea 226 de electori, iar Trump 219, rămânând în joc restul de 93 de voturi.
Aceste 93 de voturi sunt ale statelor a căror preferință, potrivit sondajelor, nu înclină clar într-o direcție sau alta. Ele sunt Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, Georgia, Nevada şi Carolina de Nord. Până în 2016, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin votau, tradițional, cu democraţii. Dar, în 2016, Trump a câştigat la limită în toate cele trei. Patru ani mai târziu, Joe Biden a revendicat Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania pentru democraţi și a înregistrat victorii surprinzătoare în Georgia şi Arizona, care, istoric vorbind, erau republicane.
Pennsylvania, care are 19 electori, mai mult decât orice stat „swing”, este considerat crucial, fiind văzut ca statul „punctului de cotitură”, cel care ajută un candidat să treacă de 269 de voturi. Dacă Harris pierde Pennsylvania, ar trebui să câştige fie Carolina de Nord, fie Georgia - care au votat cu democraţii doar de trei ori în ultimele patru decenii. În schimb, dacă Trump pierde Pennsylvania, ar trebui să câştige fie Wisconsin, fie Michigan, care din anii 1980 şi până acum au ales o singură dată un republican - chiar pe Trump, în 2016, scrie AFP.
Un alt lucru interesant este că 48 de state acordă voturile electorilor pe baza principiului „câştigătorul ia tot”. Două state fac excepție, Nebraska şi Maine, care alocă voturile electorale explicit câştigătorului din fiecare district. Asta face ca obținerea electorilor din aceste două state să fie, de asemenea, o miză importantă. De aceea ambele partide au cheltuit milioane de dolari pe publicitate într-un district-cheie care ar putea decide președintele: districtul Douglas, de care ține orașul Omaha, Nebraska. (C. Z.)