Merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări, conform unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare - IBA Bucureşti, solicitat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) „Optimum Cibum“.
Astfel, la analize a reieşit că soiurile Jonathan şi Golden crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere. Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât mărul polonez. În ceea ce priveşte soiul Golden, merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti. Potrivit Ministerului Agriculturii, producţia de mere a României a totalizat 435.414 tone în acest an, cu 24% mai mare decât în anul 2013, când s-a obţinut o cantitate de 350.774 tone. (Oana Nistor)