Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Calitatea serviciilor medicale, esenţială pentru revenirea românilor din Italia
Românii care au emigrat în Italia nu vor să renunţe la calitatea serviciilor medicale din această țară şi acesta rămâne unul dintre motivele principale ale refuzului de a reveni în ţară, a declarat noul preşedinte al asociaţiei antreprenorilor italieni din România, Giulio Bertola. Confruntaţi cu lipsa forţei de muncă, patronii italieni din România vor să-i atragă pe lucrătorii români care acum trăiesc în Italia cu un pachet de sănătate la standarde italiene.
Reprezentantul antreprenorilor italieni din România a solicitat Guvernului român să nu subevalueze fenomenul plecării românilor în afara ţării, remarcând că acest proces pare de neoprit.
„Lipsa de forţă de muncă este o temă dramatică, nu doar în România, ci în mare parte din Europa de Est. Naţiunile Unite, Banca Mondială şi agenţiile de statistică au efectuat un studiu în ceea ce priveşte depopularea din ţările din est, luând un amplu spectru de timp în analiză, din 1989 în 2050. Putem observa că România ar putea risca să ocupe o poziţie tristă, poziţia a doua dintre ţările din Europa de Est din acest punct de vedere, cu o prognoză în ceea ce priveşte scăderea populaţiei, care ar putea ajunge la minus 30%, respectiv 6,5 milioane de cetăţeni români care pleacă din România“, a afirmat noul preşedinte al Confindustria România - asociaţia patronală a antreprenorilor italieni din România, Giulio Bertola.
Bertola a apreciat că o soluţie pentru criza de lucrători este încurajarea întoarcerii românilor din străinătate.
„Sunt convins că trebuie să poziţionăm familia în centrul oricărui proiect viitor, căreia trebuie să i se garanteze o revenire în patrie cu facilităţi, cu minimul de formalităţi birocratice. O să solicităm Guvernului facilităţi în ceea ce priveşte contribuţiile fiscale“, a declarat Bertola.
Acesta a amintit că situaţia domeniului sanitar românesc este un punct crucial în decizia românilor din Italia de a nu reveni acasă.
„Tema sănătăţii este un alt punct crucial în ceea ce priveşte decizia românilor de a nu se întoarce în patrie. Românii care au emigrat în Italia nu vor să renunţe la calitatea sănătăţii din Italia şi acesta rămâne unul dintre motivele principale ale refuzului de a reveni în patrie. În noul nostru proiect am prevăzut o formă de sănătate complementară de bune practici italiene, conform principiilor de cultură mutuală pe care eu însumi, cu convingere fermă, am reuşit să le aduc în România de doi ani. Menţinerea asistenţei sanitare italiene va deveni un punct strategic pentru a încuraja revenirea lucrătorilor români din Italia fără să aibă un impact negativ asupra bilanţurilor publice ale României. Din acest motiv vom dezvolta şi mai mult această formă de asistenţă sanitară italiană non-profit, sprijinind de asemenea întregul sistem de sănătate public românesc“, a precizat Giulio Bertola.