Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Campania de însămânţare, întârziată de precipitaţiile abundente
La nivel naţional, câteva mii de hectare de teren agricol au fost afectate de ploile căzute în ultima perioadă, în unele judeţe din sud fiind ameninţată în special producţia de porumb.
Jumătate din suprafaţa de teren agricol a fost însămânţată până în prezent, ceea ce înseamnă peste 2,74 milioane de hectare de teren. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precipitaţiile căzute în ultimele două săptămâni au afectat 4.000-5.000 de hectare de teren. „La ora actuală avem însămânţate peste 2,74 milioane de hectare de culturi agricole, adică în jur de 55% din suprafaţa programată pentru această primăvară, de 5 milioane de hectare, iar din toamnă mai avem o suprafaţă de 2,8 milioane de hectare însămânţată cu grâu, orz şi rapiţă. Aceste lucrări pot fi efectuate fără nici un fel de probleme încă două-trei săptămâni, până la 10-15 mai. Avem probleme cu inundaţiile pe circa 4.000-5.000 de hectare la nivel naţional, dar acestea sunt în general cu păşuni şi fâneţe şi doar izolat sunt cultivate cu floarea-soarelui şi porumb boabe“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, citat de portalul recolta.eu. Acesta a subliniat că „70% din culturile agricole sunt în stare foarte bună“. Potrivit reprezentantului MADR, va fi nevoie de precipitaţii şi în luna mai, pentru a acoperi un necesar de 40-60 de litri pe metru pătrat.
Pe de altă parte, din cauza surplusului de apă din sol, în unele judeţe din jumătatea de sud a ţării s-a format fenomenul de băltire, care face imposibilă însămânţarea, în judeţul Gorj, de exemplu, zeci de mii de hectare au rămas neînsămânţate. Potrivit directorului DADR Gorj, Dan Tănăsescu, citat de Agerpres, din totalul de 161.000 de hectare de teren, câte ar trebui să fie însămânţate, până în prezent a fost lucrată doar o suprafaţă de circa 16.000 de hectare. „Problema mare e că se anunţă iar cantităţi mari de precipitaţii în condiţiile în care rezerva de apă a judeţului s-a refăcut. Suntem un pic îngrijoraţi, eram în plină campanie de însămânţare a porumbului pentru că aici e suprafaţă majoritară, avem în jur de 161.000 de hectare. Din primele date, circa 16.000 de hectare au fost însămânţate. Mi-e teamă că vom avea suprafeţe în care sămânţa va putrezi în pământ. Pe aceste suprafeţe vor trebui să semene din nou“, a precizat Dan Tănăsescu. Acesta a mai menţionat că fermierii ale căror culturi vor fi distruse nu vor fi despăgubiţi de stat, excepţie făcând cei care au asigurare privată pe terenurile respective.
Cod portocaliu de inundaţii până sâmbătă seară
Râuri din Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova vor fi sub cod portocaliu de inundaţii până sâmbătă seară, informează Administraţia Naţională „Apele Române“ (ANAR). Potrivit avertizării emise joi, se instituie cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari - sector îndiguit (judeţul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăştii de Sus, Pârâul Câinelui şi alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu), pe Lotru inferior şi pe unii afluenţi ai Oltului din judeţul Vâlcea şi pe cursurile inferioare ale Prahovei, Teleajenului şi Cricovului Sărat (judeţul Prahova). (Oana Nistor)