Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Campanie de combatere a prețurilor speculative din piețe
Instituție esențială de control a agenților economici care vând produse de larg consum, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este subfinanţată în raport cu importanţa pe care o are şi cu activitatea de amploare pe care o desfășoară, susține preşedintele instituţiei. În această perioadă, inspectorii autorității derulează o campanie de verificare a comercianților care afișează prețuri exagerat de mari.
În aceste zile premergătoare sărbătorilor pascale, comisarii ANPC controlează comercianții din pieţe şi din magazine care sunt tentați să practice preţuri speculative la alimente, a anunţat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o conferință de presă. Oficialul a făcut apel la consumatori să îi sancționeze, la rândul lor, pe cei care cer preţuri prea mari şi să nu mai cumpere de la ei.
„Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi, în general, sunt probabil unii dintre cei care astăzi aşază pe tarabe preţuri speculative. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor: să fie şi ei cei care sancţionează”, a spus Constantinescu, potrivit Agerpres.
El a precizat că, dacă preţul este afişat corespunzător, nici o autoritate nu poate interveni pe piaţa liberă, nu există o lege care să oprească specula, iar lucrul acesta ţine de bunul simţ al comerciantului. „Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC”, a susţinut preşedintele instituţiei.
În cursul conferinței de presă, Constantinescu s-a referit și la rezultatele bune ale autorității obținute în ciuda bugetului insuficient de care dispune.
„Rezultatele per comisar ne fac una dintre cele mai performante autorităţi. (…) De multe ori acţiunile de control sunt peste program, neremunerate, de multe ori fără a reuşi să punem la dispoziţia echipelor câte o maşină pentru a se deplasa la acţiunile de control”, a spus Horia Constantinescu.
Întrebat cu ce se duc la controale inspectorii ANPC, dacă nu au la dispoziţie maşini, Constantinescu a răspuns: „Cu mijloacele de transport în comun, cu maşinile personale. (…) Îmi este şi jenă să îi întreb uneori cum au reuşit să ajungă şi să ducă la bun sfârşit acţiunile de amploare pe care le conduc”.
Potrivit oficialului, ANPC a demarat procedura de achiziţie a 361 de camere de filmat tip bodycam, necesare pentru ca toate controalele să fie filmate, iar imaginile să fie probe în instanţă. „Acum inspectorii filmează cu telefoanele personale”, a mai spus el, precizând că a primit asigurări că bugetul instituţiei va reflecta pe viitor munca depusă. (C. Z.)