Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Campanie de educație pentru sănătate la Jilava
O nouă campanie de prevenţie şi educaţie pentru sănătate s-a desfășurat la Jilava, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, în cadrul căreia taţii aflaţi în detenţie, copiii şi mamele acestora s-au putut bucura de momente plăcute împreună. „Bucuria şi trăirile copiilor alături de ambii părinţi ni s-au transmis şi nouă, aproape cu lacrimi în ochi”, a declarat Dănuţ Prună, unul dintre voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale.
Campania de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, aflată la a 21-a ediție și desfășurată la Penitenciarul Jilava, a fost organizată de voluntarii Catedralei Naţionale, dintre care trei cadre medicale: un stomatolog, un psiholog clinician și un asistent medical. Ediţia a fost una specială întrucât cei prezenţi au avut parte de un program artistic susţinut de artiștii Florin Chilian, Alina Roşca, Elena Crețu si Andrei Ciopec. „Este un lucru minunat că Biserica se implică în social din ce în ce mai activ. Mulţumesc Patriarhiei Române. Încercăm să fim aproape de oamenii care s-au regăsit într-o situaţie de viaţă mai puţin plăcută; nu e nimeni chemat să judece. Suntem aici să le mulţumim pentru că au făcut tot ce ţine de dânşii să se reintegreze în mediul familial. Şi nu există reintegrare mai bună decât emoţia pe care o simţi cu mama, cu surioara, cu soţia, cu copilul”, a afirmat Florin Chilian.
Unul dintre voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale, Dănuţ Prună, a subliniat că a fost un moment foarte sensibil, greu de stăpânit emoţional având în vedere că acţiunea a prilejuit şi sărbătorirea Zilei Copilului. „Bucuria şi trăirile copiilor alături de ambii părinţi ni s-au transmis şi nouă, aproape cu lacrimi în ochi. Aş dori să mulţumesc conducerii Penitenciarului Jilava, artiştilor, Trinitas TV, voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, beneficiarilor şi nu în ultimul rând arhimandritului Ciprian Grădinaru, iniţiatorul şi coordonatorul campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale”, a continuat Dănuţ Prună.
Psihologa Raluca Simion a apreciat că valoarea acţiunii de azi se concentrează în mesajul „pe care am vrut să-l transmit tuturor celor prezenţi la Penitenciarul Jilava, acela că nici un copil nu este invizibil”. Potrivit Ralucăi Simion, „iubirea părinţilor continuă să existe chiar dacă sunt plecaţi sau încarceraţi. I-am încurajat pe toţi să se raporteze cu blândeţe la faptele celor din jur şi să nu judece până nu cunosc adevărata poveste”.
În final, fiecare a concluzionat că educaţia şi autocontrolul sunt cele mai bune metode prin care cineva poate evita închisoarea, dar şi bunurile cele mai de preţ ale unei persoane. Elena Creţu,unul dintre artiștii care au bucurat inimile celor prezenţi, a catalogat manifestarea drept „emoţie din emoţie”.
„Aşa pot defini, în linii mari, acţiunea de Prevenţie şi educaţie pentru sănătate desfăşurată la Penitenciarul Jilava. Acest eveniment a venit în preîntâmpinarea Zilei Internaţionale a Copilului, fiind un schimb de emoţii și învăţăminte între noi toţi cei de acolo. Am învăţat unii de la alții ce înseamnă trăirea, libertatea şi puterea de îndreptare, ce zace în context diferit în fiecare om”, a spus aceasta.
La rândul său, Cătălina Pitiş, voluntar, nu și-a putut ascunde emoția la privirea unuia dintre copiii prezenți acolo. „M-am topit în privirea unei fetiţe. Nu ştiu cum o cheamă. Deşi nu trebuia să pătrundă o clipire de-a mea acolo, am rămas prinsă în legătura ei cu tatăl. Pentru că dincolo de cuvinte era un întreg dialog care îşi caută pacea. Pentru toţi a fost un exerciţiu de regăsit dragostea şi liniştea”, a afirmat Pitiș.
La finalul evenimentului, toți participanții au primit produse de igienă corporală. De asemenea, copiii au beneficiat suplimentar de dulciuri și jucării, iar mamele lor au primit flori.