Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Campanie de împăduriri în sudul ţării şi Delta Dunării
Circa 3,6 milioane de puieţi forestieri vor fi plantaţi în această toamnă, iar peste 2.500 de hectare de fond forestier vor fi regenerate, a anunţat Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva.
Potrivit regiei, împăduririle de toamnă au debutat în acest an la sfârșitul lunii noiembrie, mai târziu decât în anii trecuți din cauza temperaturilor ridicate şi secetei prelungite. Din cele 2.506 hectare de fond forestier de stat ce vor fi regenerate, 1.452 de hectare vor fi prin regenerări naturale şi 1.054 hectare prin lucrări de împăduriri. Potrivit osrasnov.ro, regenerarea naturală presupune reînnoirea arboretului în mod natural din sămânță, lăstari sau drajoni, în timp ce împădurirea se face prin semănături, plantații sau butășiri.
„Şantierele de împăduriri din campania de toamnă sunt concentrate, în cea mai mare parte, în zone de câmpie din sudul ţării şi zone din lunca şi Delta Dunării, unde au fost realizate anterior lucrări mecanizate de pregătirea terenului”, arată reprezentanții Romsilva, potrivit Agerpres.
În campania din primăvară, Romsilva a regenerat 10.953 de hectare de fond forestier, fiind plantaţi 21,45 milioane de puieţi produşi în pepinierele proprii.
Programul anual de împădurire al regiei, în cele două campanii (primăvară şi toamnă), prevede regenerarea a 13.076 de hectare fond forestier, lucrări de completări în plantaţii pe 2.368 de hectare şi lucrări de refacere a pădurilor calamitate pe 826 de hectare, pentru toate fiind alocat un buget de 220,4 milioane lei. În ultimii cinci ani, Romsilva a împădurit 72.545 de hectare, plantând 132,9 milioane de puieţi forestieri. Regia administrează 3,13 milioane de hectare de păduri de stat, circa 48% din pădurile ţării. (C. Z.)