Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Campanie de numărare a țevilor de plumb din rețeaua de apă
Guvernul va institui un mecanism prin care cetăţenii vor putea anunţa dacă în clădirile în care locuiesc există conducte de plumb în sistemul de distribuţie a apei, a anunţat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, după ședința de Guvern de miercuri în care s-a discutat despre un proiect de ordonanţă privind calitatea apei destinată consumului uman.
„Vom institui un mecanism prin care cetăţenii vor veni şi vor declara dacă au asemenea ţevi de plumb”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.
Declarațiile vor ajunge la autoritățile locale și vor fi centralizate, apoi, la Ministerul Dezvoltării, care va realiza un raport pe care îl va prezenta Guvernului.
„Dacă amplitudinea problemei, pe care astăzi, într-adevăr, nu o cunoaştem, este destul de mare, atunci Ministerul Dezvoltării va propune un program de investiţii prin care să finanţăm aceste înlocuiri de ţevi de plumb”, a explicat oficialul.
El a precizat că, potrivit ordonanţei adoptate miercuri, în termen de 90 de zile, prin ordin al ministrului dezvoltării, vor fi elaborate normele metodologice privind culegerea informaţiilor. Datele vor fi culese de la fiecare proprietar în parte.
Cseke Attila a informat că principalul iniţiator al ordonanţei este Ministerul Sănătăţii, motivat de faptul că România avea obligația de a transpune în legislația proprie, până la 12 ianuarie 2023, Directiva UE 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman.
„Avem o directivă europeană care îşi propune o ţintă ambiţioasă - reducerea indicatorului de conţinut de plumb în reţelele de apă potabilă, în principal”, a explicat el. (C. Z.)