Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Campanie de vaccinare a romilor din Italia
▲ Crucea Roşie din Italia a lansat cel mai amplu program de vaccinare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dorindu-se imunizarea câtorva mii de copii de ţigani care locuiesc în taberele din jurul Romei ▲
Operaţiunea de vaccinare demarată de Crucea Roşie a început în Casilino 900, o tabără aflată la periferia estică a Capitalei italiene şi considerată una dintre cele mai mari aşezări ale ţiganilor din Europa. Aproximativ 24 de medici s-au numărat printre cei 200 de voluntari ai Crucii Roşii, între care s-au aflat şi clovni, ce urmau să asigure un program de divertisment într-unul dintre corturile uriaşe instalate în acest scop. Acţiunea Crucii Roşii survine într-un moment critic pentru Roma, în condiţiile în care modul cum respectă drepturile omului se află sub reflectorul internaţional, comentează ziarul „Financial Times“. Gianni Alemanno, primarul de dreapta al Capitalei italiene, se află în colimator din cauza planurilor sale de a desfiinţa toate cele aproximativ 50 de tabere de romi legale şi ilegale din jurul Romei pentru a le înlocui cu un număr mic de „maxi-tabere“. Romii care nu au cetăţenie italiană şi nici acte în regulă, majoritatea provenind din România şi Balcani, vor fi obligaţi să părăsească taberele şi ar putea fi chiar expulzaţi din Italia.
Se aşteaptă ca un raport al Consiliului Europei, care urmează să fie făcut public curând, să fie extrem de critic privind condiţiile sordide din aceste tabere, dar mai ales tratamentul aplicat copiilor născuţi în Italia, cărora li se neagă însă cetăţenia italiană.
Casilino 900, tabăra ale cărei cabane şi caravane au constituit, timp de câteva decenii, locuinţa ţiganilor din fosta Iugoslavie, este în pericol de a se închide. A fost una dintre numeroasele tabere în care poliţia şi unităţi ale armatei au făcut razii recent, în căutarea unor persoane suspectate de a fi comis delicte şi a celor care nu au documente în regulă. Potrivit unor locuitori ai acestei tabere, aproximativ 40 de bărbaţi au fost arestaţi săptămâna trecută.
O campanie anterioară a Crucii Roşii, autorizată de primari în scopul efectuării unui recensământ voluntar al taberelor de ţigani din cele trei oraşe cele mai mari din Italia - Roma, Milano şi Napoli - s-a confruntat cu probleme similare, în condiţiile în care locuitorii taberelor s-au temut că recensământul va fi un preludiu pentru expulzări în masă. Astfel de temeri s-au amplificat în ultimele săptămâni, atunci când poliţia şi armata, care au folosit propriile liste, au intrat în tabere şi au ridicat suspecţi.
Planurile primarului Alemanno, deşi deficitare privind detaliile - de exemplu, locurile propuse pentru amplasarea noilor tabere -, au fost salutate în general de locuitorii Romei, care consideră taberele de ţigani riscante atât în ceea ce priveşte sănătatea, cât şi siguranţa publică.