Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Campanie pentru declararea bujorului floare națională
Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a inițiat o strângere de semnături online în favoarea declarării, prin lege, a bujorului drept floare naţională. Cei care susțin inițiativa pot semna petiţia „Bujorul - Floare Națională și Simbolul Floral al României” care se află în platforma www.petitieonline.com.
Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc sâmbătă în Parcul Dendrologic din Campusul Agronomie-Herăstrău.
„Marea majoritate a ţărilor au o floare naţională ca element al identităţii lor. (...) Pentru România, ideea unei flori naţionale s-a conturat încă din timpul domniei regelui Carol I, fiind făcute, de-a lungul timpului, mai multe propuneri: măceşul, floarea de colţ, bujorul «românesc» - Paeonia peregrina, var. romanica, etc. Nici una dintre aceste propuneri nu a fost însă legiferată vreodată, astfel încât ţara noastră se găseşte astăzi în situaţia de a nu avea o floare naţională”, se menţionează în textul petiției, preluat de Agerpres.
Laleaua este floare naţională pentru Olanda, Turcia şi Ungaria, crizantema pentru familia imperială a Japoniei, trandafirul pentru SUA, Marea Britanie şi Bulgaria, arată inițiatorii.
Pe teritoriul României cresc spontan, în rezervaţii naturale protejate prin lege, cinci specii de bujor, iar alte trei specii sunt cultivate, având peste 100 de varietăţi şi soiuri.
În mai multe regiuni ale ţării sunt organizate, anual, în luna mai, sărbători şi festivaluri ale bujorului, iar floarea este foarte îndrăgită, fiind sursă de inspiraţie pentru folclor, muzică, literatură, argumentează Facultatea de Horticultură. (C. Z.)