Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Campanii de împăduriri în toată România
Romsilva a început campania de împăduriri de primăvară, urmând să investească în acest an, în total, 167 milioane de lei pentru astfel de activităţi. La nivelul direcţiilor silvice judeţene se remarcă DS Mureş, care va planta peste 1 milion de puieţi, pe 236 de hectare, dar şi DS Caraş-Severin, care are în plan plantarea a 1,3 milioane de puieţi forestieri, pe o suprafaţă de 185 de hectare.
Favorizate de vremea frumoasă, campaniile de împădurire de primăvară sunt în plină desfăşurare în toată ţara. Una dintre primele acţiuni de acest fel, organizată de Romsilva, a vizat înfiinţarea unui tronson de perdele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii pe o suprafaţă de 2,4 hectare şi o lungime de 751 de metri lângă Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Acţiunile de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie vor continua cu alte trei tronsoane, tot în judeţul Călăraşi, pe o suprafaţă de 5,8 hectare, urmând ca în acest an să se facă împăduriri pe o suprafaţă de 594,54 de hectare şi o lungime totală de 198,3 kilometri lângă autostrăzi şi drumuri naţionale, cu o investiţie de 34,99 milioane de lei.
În total în acest an, în cele două campanii de împăduriri, din primăvară şi toamnă, vor fi refăcute 12.881 de hectare de păduri, din care 8.433 de hectare prin regenerări naturale şi 4.448 de hectare prin împăduriri, cu o investiţie de 167,4 milioane de lei.
Acţiunile de împădurire sunt în toi în cele mai multe judeţe din ţară.
La Bistriţa-Năsăud, Direcţia Silvică a programat, în această primăvară, lucrări de împădurire pe aproximativ 77 de hectare, cu 14 hectare în plus faţă de anul trecut, pentru care se vor folosi circa 135.000 de puieţi, în special gorun (circa 86.400 de bucăţi), paltin de munte (circa 26.300 de bucăţi) şi cireş sălbatic (peste 10.000 de bucăţi), potrivit Agerpres. Cele mai importante lucrări de împădurire sunt programate la Sărata, lângă municipiul Bistriţa, la Figa, lângă oraşul Beclean, şi la Reteag, în fiecare caz fiind vorba de câte o suprafaţă de 3 hectare.
La Buzău, circa 200.000 de puieţi de stejar şi salcâm au fost plantaţi de ocoalele silvice din judeţ, iar aproximativ 600.000 au fost vânduţi în ţară, din totalul de peste 1,6 milioane de puieţi aflaţi în cele două pepiniere ale Direcţiei Silvice Buzău, de la Simileasca şi Gura Teghii, au declarat reprezentanţii direcţiei. „Este un an atipic, timpul capricios a împiedicat plantările, mai ales în zona de munte, unde zăpada nu s-a topit în totalitate”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Buzău, Ciprian Silvestru.
În Mureş, peste 1 milion de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară de Direcţia Silvică, instituţia având în plan împăduriri pe 236 de hectare, completări pe 46 de hectare şi regenerări naturale pe 311 hectare, a anunţat directorul DS Mureş, Ovidiu Chiorean.
Potrivit acestuia, instituţia a demarat acţiunile de împădurire cu o uşoară întârziere din cauza vremii nefavorabile. Marţi, 17 aprilie, o acţiune de împădurire va avea loc în pădurea Beşa, în colaborare cu Casa de Cultură a Studenţilor Târgu Mureş.
În Caraş-Severin, Direcţia Silvică îşi propune să planteze, în acest an, 1,3 milioane de puieţi forestieri, pe o suprafaţă de 185 de hectare. „Valoarea lucrărilor va depăşi 2,2 milioane de lei”, a afirmat, pentru Agerpres, George Rotaru, responsabil în cadrul Direcţiei Silvice Caraş-Severin.
La Botoşani, Direcţia Silvică va investi, în acest an, peste 4,6 milioane de lei în lucrări de regenerare a pădurilor. „În acest an, vremea mai rece şi ploioasă din luna martie a condus la o mică amânare a lucrărilor de împăduriri”, a declarat directorul instituţiei, Marius Havriş.
Direcţia Silvică Sălaj îşi propune pentru acest an împăduriri şi lucrări de îngrijiri pe o suprafaţă de circa 800 de hectare din cele circa 30.000 de hectare de pădure din judeţ aflate în administrarea statului.