Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Canicula din Rusia, cea mai gravă din ultimii o mie de ani
În timp ce Rusia se sufocă în urma temperaturilor înalte şi a incendiilor de vegetaţie, Europa Centrală suferă din cauza unor inundaţii fără precedent.
Canicula care afectează Rusia de la începutul lui iulie şi a provocat incendii de amploare până în regiunea Moscova este "cea mai gravă din ultimii o mie de ani", a afirmat directorul serviciilor de meteorologie ruse, Aleksandr Frolov, pentru televiziunea publică. "Nici noi, nici strămoşii noştri nu am fost martori la un astfel de fenomen în o mie de ani, de la formarea ţării noastre. Este un fenomen unic, care nu are antecedente", a subliniat Frolov. Serviciile meteorologice au anunţat deja că temperaturile caniculare care afectează partea vestică a Rusiei au depăşit toate recordurile, atât ca maxime, cât şi ca durată, de la deschiderea registrelor de observaţie din Rusia modernă, în urmă cu 130 de ani. După un record de 38,2 grade Celsius la Moscova, înregistrat la 29 iulie, fosta capitală imperială Sankt-Petersburg a înregistrat un record absolut sâmbătă, cu 37,1 grade Celsius, potrivit meteorologilor. Potrivit ultimului bilanţ oficial, incendiile au devastat până în prezent aproximativ 200 mii de hectare şi au provocat moartea a 52 de persoane. Din cauza valului de căldură fără precedent, autorităţile ruse se tem de apariţia unor epidemii, inclusiv a holerei, a declarat şeful serviciilor sanitare, Ghennadi Onişcenko. Canicula din Rusia şi inundaţiile din Europa Centrală au o cauză comună În timp ce Rusia se sufocă în urma temperaturilor înalte şi a incendiilor de vegetaţie, Europa Centrală suferă din cauza unor inundaţii fără precedent. Zona de presiune atmosferică ridicată situată deasupra Rusiei este cauza atât a temperaturilor excesive din această ţară, care au condus la secetă şi incendii, cât şi a inundaţiilor care au afectat, începând din mai, Europa Centrală, inclusiv România, relatează "Financial Times". "Ciclonii de la Atlantic, care aduc nori peste toată Europa, au fost blocaţi de zona de înaltă presiune atmosferică de deasupra teritoriului Rusiei. Este ca şi cum s-ar lovi de un zid, oprindu-se şi deplasându-se circular în zona în care ajung", a declarat Andras Reis, purtătorul de cuvânt al Serviciului ungar de Meteorologie.