Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Care sunt produsele ce vor beneficia de sprijin
Comisia Europeană a activat începând cu 18 august o serie de măsuri de sprijin pentru fermierii care rămân fără piaţă de desfacere pentru fructele şi legumele perisabile. Producătorii care rămân cu marfa pe stoc vor primi compensaţii de la bugetul Uniunii Europene.
Comisia Europeană a anunţat adoptarea unor măsuri excepţionale de sprijinire a producătorilor de fructe şi legume ca urmare a restricţiilor impuse de Federaţia Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE. Oficialii europeni au precizat că au fost deblocate 125 milioane de euro pentru plata unor compensaţii către fermierii care rămân cu marfa pe stoc, aceste măsuri urmând să se aplice în primă fază până la sfârşitul lunii noiembrie. „Pornind de la situaţia de pe piaţă ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrarea în vigoare de astăzi (n.r. - 18 august), voi lansa măsurile de urgenţă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume şi fructe pe piaţa europeană în următoarele luni. O acţiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru preţul plătit producătorilor de pe piaţa internă şi va ajuta piaţa să se adapteze şi să fie rentabilă“, a declarat domnul Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. Astfel, toţi fermierii, indiferent dacă fac parte sau nu din organizaţii de producători, vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijin.
Produsele vizate de măsurile anunţate sunt roşiile, morcovii, varza albă, ardeii, conopida, castraveţii (inclusiv cornişon), ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi. „Măsurile excepţionale ce au fost anunţate, care vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014, includ retrageri de pe piaţă, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensaţii pentru nerecoltarea şi recoltarea înainte de coacere. Orice cantităţi retrase începând cu această dată (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau a altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiţia efectuării controalelor necesare“, precizează într-un comunicat de presă Executivul european.
Producătorii afectaţi trebuie să notifice în scris Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, personalul de specialitate din cadrul instituţiei amintite urmând să monitorizeze la faţa locului operaţiunile derulate de producători, raportul de control întocmit de către experţi reprezentând garanţia eligibilităţii în acordarea compensaţiilor financiare. „Notificarea către APIA trebuie să conţină lista produselor supuse retragerii de pe piaţă şi principalele caracteristici ale acestora din punctul de vedere al standardelor de comercializare relevante, o estimare a cantităţii pentru fiecare produs în cauză, destinaţia prevăzută a acestora, precum şi locul în care produsele retrase de pe piaţă pot fi supuse controalelor fizice“, a precizat, pentru stiriagricole.ro, directorul general al APIA, domnul Mihai Puţintei. Notificarea va cuprinde şi o listă a produselor în verde sau nerecoltate, o estimare a suprafeţei care face obiectul măsurii pentru fiecare produs în cazul în care fructele şi legumele nu sunt recoltate ori sunt recoltate înainte de coacere. (Oana Nistor)