Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Carne de porc autohtonă mai puțină și mai scumpă

Carne de porc autohtonă mai puțină și mai scumpă

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 20 Sep, 2022

Din cauza scumpirii energiei și a furajelor, dar şi a pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale, preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă. De la  20-22 lei/kg, „se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul”, a avertizat un fermier din domeniu. În ultimii cinci ani, de când România este afectată de epidemia de pestă porcină, efectivul de animale a scăzut cu aproape 1,2 milioane de capete.

Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, unul din marii producători de carne, a atenționat recent că scumpirea alimentelor „are loc galopant”, iar carnea de porc urmează să se scumpească tot mai mult.

„Principala cauză sigur că este creşterea preţurilor furajelor, dar nu mai puţin creşterea preţului la energia electrică şi la gazul metan care se foloseşte în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine nu se pot face fără gaz”, a spus Muscă pentru Agerpres.

El a declarat că „preţul cărnii de porc se va dubla” şi „se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 de lei kilogramul, unde era 20-22 lei/kg”.

În cazul cărnii de porc, fermierul a spus că o altă cauză majoră a scumpirilor este pesta porcină africană (PPA), care a redus efectivele de porci autohtoni și a determinat creșterea importurilor. „La ora actuală, se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”, potrivit lui Muscă.

PPA este o boală virală mortală care afectează porcii domestici şi mistreţi. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă pierderi socio-economice semnificative în multe ţări. Un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci în zonele afectate. Prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine în țara noastră a fost la 31 iulie 2017. De atunci, efectivele de porci din România au scăzut de la circa 4,5 milioane de capete, câte erau la 1 mai 2017, la 3,33 milioane, înregistrate la 1 mai 2022.
Directorul CAI Curtici consideră că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii. 

În 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici au fost ucişi preventiv din cauza pestei porcine africane. De menționat că, în total, combinatul gestionează 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere.

„Am repopulat, am făcut investiţii de 10 milioane de lei în complex, dar acum eu ce garanţie am că nu vine la mine din nou pesta? Pentru că mistreţi sunt. În această săptămână, la 15 kilometri de sediul nostru s-a împuşcat un porc mistreţ”, a spus fermierul.

El a subliniat că producția autohtonă de carne de porc nu acoperă, la ora actuală, decât 15% din consum, „este o realitate cruntă”. (C. Z.)