Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Carnea de miel ar putea fi mai scumpă în acest an

Carnea de miel ar putea fi mai scumpă în acest an

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 29 Martie 2018

Preţul cărnii de miel va fi mai mare în acest an şi poate ajunge la 30 de lei, pe fondul unei crize de miei ce se anunţă de Paşte, după ce multe animale au fost expor­tate în Italia, Spania şi Grecia, a declarat preşedintele unei asociaţii a producătorilor din judeţul Sibiu. Specialiştii sanitar-veterinari avertizează consumatorii să achiziţioneze atât carnea de miel, cât şi celelalte produse alimentare specifice acestei perioade numai din unităţi sau pieţe autorizate sanitar-veterinar.

Carnea de miel va fi puțină și la un preț destul de mare, spun crescătorii, care, pe de o parte, susţin că, în această perioadă a anului, mieii sunt încă mici, iar pe de altă parte, pe cei ajunşi la o greutate optimă preferă să-i vândă la export, unde preţurile sunt mai bune decât pe piaţa internă.

„Preţul la carnea de miel va fi de 25-30 de lei kilogramul, dar nu prea sunt miei, s-au dus la export, mai ales la italieni şi spanioli, care au acum Paştele catolic. (...) Şi la greci au ajuns miei acum, că au Paştele ortodox”, a declarat, pentru Agerpres, Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr din judeţul Sibiu.

Duminică, 1 aprilie, cei care preferă carnea de miel îşi pot cumpăra de la un târg din localitatea Vurpăr miei ecologici, vii, la un preţ de 12 lei kilogramul. Majoritatea ciobanilor din Sibiu, judeţ renumit pentru oi şi brânză, au miei şi oi certificate eco, însă acest lucru nu-i ajută deocamdată să ceară un preţ mai mare.

„La noi în România lumea nu ştie ce înseamnă ecologic, deocamdată. Duminică, la expoziţia de ovine eco, putem vinde numai la viaţă. Preţul va fi de 11,5-12 lei kilogramul de miel eco, dar numai la viaţă, că nu avem unde-i tăia”, a mai spus Dragomir.

Şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, anul acesta, crescătorii de ovine s-au orientat către export, unde au trimis aproximativ 19.000 de miei în viu, la care se adaugă circa 33.000 de kilograme de carne de miel, potrivit datelor comunicate Agerpres de către şeful Direcţiei Judeţene Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ioan Bogolin.
Principalul importator este Italia, către care au plecat, în aceste zile premergătoare sărbătorilor pascale, peste 10.000 de miei şi 33 de tone de carne de miel abatorizată (echivalentul a circa 12.000 de miei). Mieii din judeţul Bistriţa-Năsăud au mai ajuns în Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Germania.

Preţul de vânzare a mieilor în viu se situează între 9 şi 11 lei pe kilogram, faţă de 8 lei anul trecut, în timp ce kilogramul de carne de miel poate ajunge la 25 lei.

Directorul DSVSA Bistriţa-Năsăud a mai spus că este de aşteptat ca exporturile să continue la sfârşitul acestei săptămâni către ţările care sărbătoresc Paştele ortodox, în 8 aprilie.

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene au început să amenajeze, la cerere, în zonele cu efectiv mare de ovine, spaţii de sacrificare a mieilor temporare,  supravegheate de medici veterinari.

La nivelul judeţului Braşov, de exemplu, au fost amenajate temporar pe lângă abatoarele autorizate 13 spaţii destinate sacrificării mieilor. Toate spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt supravegheate de medici veterinari care asigură efectuarea analizelor şi dispun măsuri asupra destinaţiei finale a cărnii (consum uman sau confiscare), aplică marca de sănătate şi emit certificatul de sănătate, stabilindu-se locul final de comercializare.

Specialiştii sanitar-veterinari avertizează consumatorii să achiziţioneze atât carnea de miel, cât şi celelalte produse alimentare care se consumă preponderent în această perioadă (ouă, cozonac, peşte, lapte şi produse lactate, produse de panificaţie, legume, fructe) numai din unităţi sau pieţe agroindustriale autorizate sanitar-veterinar.