Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Carnea de porc românească va ajunge din nou pe piaţa europeană
▲ Chiar dacă a fost închis şi ultimul focar de pestă porcină, România trebuie să primească mai întâi o misiune de evaluare a Comisiei Europene şi doar după ce va fi dat avizul favorabil se vor putea relua exporturile ▲ În România, au fost înregistrate, în anul 2006, un număr de 716 focare de pestă porcină clasică, care au afectat 35 de judeţe ▲ ANSVSA a anunţat că va continua aplicarea planului de vaccinare de urgenţă pentru pesta porcină clasică, care se efectuează porcilor din gospodăriile populaţiei, precum şi în exploataţiile agricole ▲ Rusia a interzis importurile de păsări şi carne de pasăre din Cehia începând de luni, pentru a preveni propagarea virusului gripei aviare ▲
România poate solicita reluarea exportului de preparate din carne de porc cel mai devreme în luna octombrie, după evaluarea CE privind aplicarea planului de eradicare a pestei porcine, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. „Chiar dacă am închis şi ultimul focar de pestă, nu putem cere, pentru moment, reluarea exportului. În luna octombrie, vom primi o misiune de evaluare din partea Comisiei Europene. Doar după această evaluare vom putea cere deschidere către export“, a explicat Roatiş. ANSVSA a început, în decembrie anul trecut, campania de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine, fiind declarată singura modalitate de eradicare a bolii. Pe de o parte, ANSVSA a reuşit să elimine toate focarele şi a anunţat, luni, că a fost închis şi ultimul focar de pestă porcină de pe teritoriul ţării. Pe de altă parte, chiar dacă nu mai există focare de pestă, rămâne valabilă interdicţia de export a cărnii şi a preparatelor din carne de porc. Potrivit cerinţelor europene, nici un un stat membru pe teritoriul căruia există pestă sau au fost vaccinaţi porcii nu are dreptul să realizeze schimburi intracomunitare cu carne sau produse din carne de porc. Potrivit ANSVSA, în România au fost înregistrate, în anul 2006, un număr de 716 focare de pestă porcină clasică, care au afectat 35 de judeţe. Conform datelor ANSVSA, în luna decembrie 2006, o dată cu demararea campaniei de vaccinare, evoluau 176 de focare active de pestă porcină clasică, localizate în 17 judeţe - Bacău, Bihor, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea. ANSVSA a început implementarea programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine, care va dura patru ani, în luna decembrie a anului trecut. Comisia Europeană pune la dispoziţia României toate vaccinurile folosite pentru porcii din exploataţiile comerciale şi o parte din dozele necesare pentru porcii din gospodării. ANSVSA a anunţat, luni, că va continua aplicarea planului de vaccinare de urgenţă pentru pesta porcină clasică, care se efectuează porcilor din gospodăriile populaţiei, porcilor din exploataţiile profesionale aprobate sanitar şi porcilor mistreţi. Rusia interzice importul de carne de pasăre din Cehia Rusia a interzis importurile de păsări şi carne de pasăre din Cehia începând de luni, pentru a preveni propagarea virusului gripei aviare, a anunţat, ieri, Ministerul Agriculturii de la Moscova, relatează Reuters. Interdicţia vizează păsări vii, ouă, carne de pasăre şi toate produsele derivate. Săptămâna trecută, virusul H5N1 al gripei aviare a fost confirmat la o fermă din Cehia, unde autorităţile au fost nevoite să elimine mii de curcani. Gripa aviară a fost confirmată în două zone din Rusia la începutul anului - două ferme în Krasnodar şi 11 localităţi din zona Moscovei.