Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 20%

Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 20%

Data: 12 Septembrie 2008

Agricultorii şi mezelarii par hotărâţi să scumpească din nou carnea de porc şi produsele din carne. Ei se declară convinşi că, până de Crăciun, preţurile vor fi mai mari cu până la 20%. Aceasta în condiţiile în care producţia agricolă din acest an pare să bată toate recordurile. Iar preţurile agricole în Uniune au coborât deja sub nivelul de acum un an. Producătorii au prins momentul, pentru că, oricum, românul consumă din ce în ce mai mult. Iar cumpărătorul grăbit nu prea mai este atent la preţul pe kilogram, cât la cel de pe caserolă. Aşa că dau primele semne în piaţă că preţurile la carne şi la preparatele din carne vor creşte treptat până la Crăciun cu până la 20%. Aceasta deşi autorităţile anunţă estimări ale unei producţii agricole record. Primul vinovat expus pe tarabă a fost preţul furajelor, în special cel al porumbului. „Avem un an agricol prost în ceea ce priveşte cultura porumbului. Producţia va fi diminuată cu peste 50%, din aprecierile noastre“, a declarat Stelian Dorobanţu, secretar general al Federaţiei Agrostar. Declaraţiile celor de la Agrostar n-au nici o legătură cu realitatea. Porumbul poate fi înlocuit foarte bine şi cu grâul. Şi totuşi producătorii de carne par să se fi înţeles. Nu se scumpesc furajele, dar o fi cursul de schimb. Nu se scumpeşte porcul european, dar poate majorăm preţurile cu inflaţia. Aproape orice argument este bun atunci când asociaţiile sunt hotărâte să mişte preţurile. „Calculul hârtiei arată că preţul se va duce undeva mult peste 15% până la sfârşitul anului“, a declarat Adrian Rădulescu, şef cabinet la Ministerul Agriculturii, scumpiri calculate deja pe hârtia producătorilor, însă pocesatorii stau în aşteptare, deoarece ştiu că în aceste zile cerealele au atins cele mai mici preţuri din ultimele 14 luni. Motive de scumpire nu mai sunt nici pe piaţa internă, nici pe cea europeană. „Nu crescătorii de animale din România vor decide care este preţul pieţei. Dacă în Uniunea Europeană nu cresc preţurile, este exclus să crească în România“, a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.