Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 20%

Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 20%

Data: 23 Noiembrie 2009

▲ Carnea de pui se va scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmând să majoreze preţurile pentru a compensa anularea subvenţiilor începând cu anul viitor, a declarat agenţiei Mediafax Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) ▲

„După ce se vor elimina subvenţiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producătorii vor majora imediat preţurile cu 20-30%. Potrivit normelor europene, subvenţia de 1,6 lei pe cap de pui se elimină de la 1 ianuarie, iar Guvernul încă nu a stabilit cum vom lucra în continuare“, a spus Van.

El a adăugat că scumpirea de peste 20% a cărnii de pui ar urma să compenseze eliminarea subvenţiei.

Potrivit lui Van, piaţa cărnii de pui trece în ultima perioadă prin cea mai dificilă situaţie din ultimii ani.

„În doar o săptămână, preţurile la poarta fabricii au scăzut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasă la 5,5 lei. Acest lucru s-a întâmplat din cauza evaziunii fiscale în masă. Între ţările UE nu se plăteşte TVA, motiv pentru care importatorii cumpără carnea din afară, o vând aici mai ieftin decât producătorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producătorii români au fost nevoiţi să scadă brusc preţurile cu peste 10%“, a explicat Van, menţionând că ieftinirea din ultimele zile nu se va regăsi în magazine, pentru că diferenţa va fi păstrată de retaileri.

El a mai spus că, la 6,2 lei pe un kilogram de carcasă la poarta fabricii, producătorii de pui abia îşi acopereau cheltuielile.

„Dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente cu aceste importuri, nu va avea ce mai încasa nici de la noi. În aceste condiţii, o mare parte dintre producători vor da faliment anul viitor. Deja, mulţi fermieri au anunţat că nu mai populează de anul viitor, adică nu vor mai avea pui la creştere“, a afirmat Van.

Din datele UNCPR, 25% din carnea de pui de pe piaţă, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

Preţul la carnea de porc nu va creşte de Crăciun

Preţul la carnea de porc nu va creşte de Crăciun, iar în cazul unei scumpiri aceasta va fi nesemnificativă, a declarat preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

„Preţul cărnii de porc se va menţine sau va avea o majorare nesemnificativă de sărbători. Mă refer aici la preţul nostru de la unitate (n.r. - fermă de creştere a porcilor). Între noi şi consumatori mai există şi alţi operatori“, a spus Caruz. Potrivit patronatului, o eventuală scumpire a cărnii de porc în perioada următoare nu va fi determinată de majorarea preţurilor practicate de crescători, ci de intermediari. „Noi, deşi am scăzut preţul de la 5,28 lei la 5,07 lei pe kilogram, nu am observat aceeaşi modificare şi la consumator. Preţul a rămas la fel sau a crescut. Preţurile nu se fixează în general de producător, între noi şi consumator există intermediari, hipermarketurile“, a spus Caruz.