Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Cărţi audio pentru nevăzători în bibliotecile din întreaga ţară
Un proiect iniţiat în 2007 la Focşani, de promovare a lecturii în rândul nevăzătorilor, a ajuns în toată ţara. Astfel, prin proiectul „Lectura risipeşte întunericul“ al Fundaţiei „Cartea Călătoare“, bibliotecile din ţară şi din Republica Moldova au fost sau vor fi dotate cu cărţi audio pentru nevăzători. În România sunt înregistraţi oficial circa 100.000 de nevăzători, dintre care aproximativ un sfert sunt cei cu handicap de gradul I, adică persoane total lipsite de vedere.
Proiectul, care a început la Focşani şi s-a extins treptat în bibliotecile din toată ţara, îşi propune acum să intre într-o nouă eră, cu o generaţie nouă de cititoare de cărţi, dar şi cu peste 40 de titluri noi pe care fundaţia le va propune cititorilor săi în perioada următoare. Până în prezent, au fost înregistrate audio peste 200 de cărţi, cu ajutorul a două voluntare inimoase, Claudia Toader şi Laura Breană.
„Proiectul este unic pe plan naţional. A fost iniţiat în 2007, în cadrul Bibliotecii Judeţene Vrancea, şi apoi l-am extins la nivel naţional. Cărţile se ascultă cu playere speciale care permit lectura selectivă, ca şi cum ai citi cu ochii o carte. Standardul Daisy este unul internaţional şi se găseşte în toate marile biblioteci ale lumii. Noi l-am implementat în peste 40 de biblioteci din România şi vrem să-l resuscităm după zece ani de la implementare, adică să venim cu playere noi, de ultimă generaţie şi, de asemenea, cu un set de 40 de titluri noi, împreună cu lectorii noştri, Claudia Toader şi Laura Breană, care au intrat de mult timp în inima cititorilor nevăzători. (...) Acum venim cu un nou tip de playere, care nu mai necesită cd-uri. Se poate copia cartea direct pe card şi se ascultă mult mai uşor“, a declarat preşedintele Fundaţiei „Cartea Călătoare“, Mircea Bucur.
Laura Breană este voluntar în cadrul proiectului din 2007 şi spune că accesibilizarea cărţilor nu este deloc o muncă uşoară.
„A fost o provocare. Sunt diverse personaje pe care cei care nu văd trebuie să le diferenţieze şi atunci tu, ca lector, trebuie să ai prezenţa de spirit şi talentul de a interpreta aceste cărţi. (...) Sunt cărţi în care trebuie să susţii tensiunea, nu poţi citi liniar“, a spus Laura Breană.
Claudia Toader a fost iniţial vocea revistei pentru nevăzători „Radar“ şi spune că acum s-a specializat pe cărţile de acţiune.
„M-am alăturat proiectului de accesibilizare a cărţilor pentru nevăzători încă de la început. Nu m-am gândit că va avea un asemenea impact şi am fost foarte bucuroasă de fiecare dată atunci când aflam reacţiile oamenilor din ţară după ce ascultau cărţile citite de mine şi de Laura. În timp, ne-am format amândouă şi un stil propriu. Ea citeşte mai mult cărţi care implică romantismul şi emoţia, iar eu m-am «specializat» pe acţiune“, a povestit Claudia Toader.