Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cartofii, mai puțini și mai scumpi
Cultivatorii de cartofi din Covasna și Harghita prognozează că producţia din acest an va fi mai mică decât cea de anul trecut din cauza vremii nefavorabile, iar cartofii vor fi mai scumpi. Şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita susţine că 2018 este cel mai capricios an din ultimii 40 și recomandă agricultorilor care au soiuri târzii să continue tratamentele contra manei.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România, Romulus Oprea, a declarat pentru Agerpres că vremea foarte capricioasă, cu două luni de secetă în primăvară urmate de aproape două luni de ploi, a afectat foarte mult culturile. Cartofii au fost atacați de mană, iar din cauza excesului de umiditate din sol au început să putrezească.
„A fost un sezon foarte ciudat, în sensul că am avut în acelaşi an şi secetă şi inundaţii. Ploile au îngreunat tratamentele şi deja a apărut un atac puternic de mană. (...) Din cauza inundaţiilor sunt foarte multe parcele calamitate, cartoful putrezeşte în pământ din cauza excesului de umiditate”, a declarat Romulus Oprea.
În opinia sa, pierderile vor fi nu doar cantitative, ci şi calitative, punându-se întrebarea dacă recolta din acest an va rezista la depozitare. „În condiţiile unei producţii slabe, desigur, ne putem aştepta la un preţ mult mai mare al cartofului, chiar dublu faţă de anul trecut, adică în jur de 1,20-1,30 lei kilogramul la producător”, a mai spus acesta.
Oprea a pus problema într-un context mai larg, arătând că şi alte ţări cu tradiţie în cultura cartofului, cum ar fi Germania, Olanda, Belgia şi Franţa, s-au confruntat anul acesta cu fenomene meteorologice extreme, prin urmare nu vor avea nici ele producţii foarte bune, iar, în atare condiţii, şi sămânţa pentru culturile de anul viitor ar putea fi mai scumpă.
„Cultura cartofului este foarte riscantă şi nesusţinută. (...) Anul acesta, zero e o cifră magică, adică sperăm ca atunci când vom trage linie să nu ieşim în pierdere. Problema va fi sămânţa pentru anul viitor, sămânţa de calitate mă refer, care sigur se va vinde la un preţ mare, pe care puţini fermieri şi-l permit”, a mai spus președintele federației.
La rândul său, șeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Torok Jeno, a declarat presei că, în special în zona Ciucul de Jos, din cauza apei în exces, recolta de cartofi va avea de suferit.
„Avem inventariate circa 200 de hectare, unde apa stagnează între rânduri de mai multe zile, chiar săptămâni, avem probleme cu băltirea, cu putrezirea şi, implicit, vom avea pierderi mari de recoltă. Ulterior, se complică recoltarea şi păstrarea cartofului. Astfel de fenomene se înregistrează în Ciucul de Jos, în comunele Sânmartin, Cozmeni, Tuşnad Sat”, a precizat Torok Jeno.
Potrivit sursei citate, din cele 61 de zile din lunile iunie şi iulie, în 42 s-au înregistrat precipitaţii, iar în dimineţile în care nu a plouat s-a semnalat ceaţă, aceste condiţii favorizând apariţia manei.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita susţine că atacul de mană se manifestă în tot judeţul, dar acolo unde terenul are drenaj bun şi unde s-a reuşit aplicarea tratamentelor, culturile vor fi afectate într-o măsură mai mică.
Torok Jeno recomandă agricultorilor care au soiuri târzii să continue tratamentele contra manei, iar la soiurile timpurii şi în special la cele atacate de mană să treacă la întreruperea mecanică sau chimică a vegetaţiei, ca să nu pătrundă sporii din frunze în tuberculi şi să-i putrezească.
În Harghita, cartoful a fost cultivat, în acest an, pe 7.500 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita susţine că 2018 este cel mai capricios an din ultimii 40, în luna iunie media multianuală a precipitaţiilor fiind de 216 litri/metru pătrat sau chiar de 303 l/mp, în zona Gheorgheni, în condiţiile în care media multianuală a lunii este de 95 l/ mp. În iulie, precipitaţiile au fost mai puţine cantitativ, dar şi în acest caz au depăşit media multianuală.