Sâmbătă, 28 septembrie 2013, credincioşii parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Hândreşti, Protopopiatul Paşcani, s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit catapeteasma lăcaşului de cult din această comunitate şi a oficiat Sfânta Liturghie.
Pentru enoriaşii şi preotul slujitor al parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Hândreşti, ziua de sâmbătă, 28 septembrie 2013, va rămâne pentru totdeauna în memorie ca o aleasă zi de sărbătoare, fiindcă Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent în mijlocul comunităţii lor, sfinţind catapeteasma lăcaşului de cult şi oficiind, în sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie. Din soborul slujtor, alături de pr. Dan Turcu, parohul din Hândreşti, au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protoieriei Paşcani. Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al Mănăstirii Miclăuşeni, iar la slujbele săvârşite au participat mulţime de credincioşi, o parte dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare.
După slujba de binecuvântare a catapetesmei, ale cărei icoane au fost unse cu Sfântul Mir de IPS Părinte Teofan şi stropite cu agheazmă de pr. protopop Pavel Postolachi, a urmat slujba Sfintei Liturghii, ce a debutat cu rugăciunea de dezlegare, citită de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
„Sfinţii sunt aşezaţi în permanenţă în faţa noastră“
După citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învăţătură rostit de IPS Teofan, în care acesta a vorbit, printre altele, despre semnificaţia Sfintei Scripturi şi a sfintelor icoane şi despre importanţa cinstirii sfinţilor: „Scriptura, pe de o parte, şi sfintele icoane, pe de altă parte, îl povăţuiesc pe om şi îi arată cum să vieţuiască frumos în această lume şi cum să dobândească împărăţia cerurilor. Dumnezeu a rânduit ca omul, prin Sfânta Scriptură şi prin Biserica sa îmbodobită cu sfintele icoane pictate pe pereţi sau aşezate pe catapetesme, să nu rătăcească drumul, ştiind că sufletul lui este înclinat spre cele rele, prin ispitirea cea de la trup, de la lume şi de la diavol. De aceea, pentru ca omul să cunoască sigur drumul către Domnul, are Dumnezeiasca Scriptură, care conţine singurele cuvinte care nu se-nşeală şi care nu înşeală, pentru că sunt inspirate de Duhul Sfânt, şi sfintele icoane. Sfinţii sunt aşezaţi în permanenţă în faţa noastră în icoane, arătându-ne că, deşi au fost oameni ca şi noi, au ajuns lângă Cel pe care L-au slujit toată viaţa, şi ne dovedesc că şi noi suntem destinaţi spre aceeaşi sfinţenie şi sfinţire cu care dânşii au fost îmbrăcaţi de Dumnezeu. Ne arată sfinţii că, deşi unii dintre ei au păcătuit ca toţi dintre noi, au dobândit în final, prin mila Domnului, darul pocăinţei, au lăsat păcatul deoparte şi şi-au dedicat viaţa lui Dumnezeu. Iată şi motivul pentru care se zidesc catapetesme împodobite cu icoane în bisericile noastre: să ne împărtăşim din izvorul de sfinţenie al Cerului şi al prietenilor lui Dumnezeu, sfinţii“.
La finalul slujbelor arhiereşti, după împărtăşirea a numeroşi copii şi credincioşi cu Sfintele Taine, pr. protopop Pavel Postolachi a ţinut un cuvânt, în care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru împreuna-slujire şi împreuna-rugăciune, după care pr. Dan Turcu, parohul bisericii din Hândreşti, a adresat câteva cuvinte celor prezenţi, explicând raţiunea pentru care a renovat şi înfrumuseţat biserica parohială: „În anul 1997, când am venit la această parohie, am găsit o biserică nu tocmai frumoasă, care avea crăpături şi prin acoperişul căreia uneori trecea ploaia sau ninsoarea. Lăcaşul de cult nu era foarte primitor şi nu mi se părea corect ca Maica Domnului, Stăpâna lumii, să locuiască într-un bordei. M-am gândit atunci, împreună cu enoriaşii şi cu cei din consiliul parohial de atunci, precum şi cu prietenii noştri de aproape sau mai de departe, să zidim Maicii Domnului un palat, o biserică frumoasă şi împodobită. Iată că această dorinţă a noastră s-a împlinit, şi mai mult decât atât, însuşi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit astăzi în lăcaşul nostru de cult“.
Pentru implicarea în renovarea şi înfrumuseţarea bisericii parohiale, pr. paroh Dan Turcu a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“, iar mai multe persoane vârstnice, veterani de război, au primit distincţii şi diplome de vrednicie.
Scurt istoric al bisericii din Hândreşti
Biserică parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Hândreşti a fost ridicată între anii 1843-1850, peste o altă biserică mai veche, cu acelaşi hram, pentru credincioşii de pe moşia Miclăuşeni, cu sprijinul marelui logofăt vornicul Alecu Sturdza Miclăuşanu. În decursul timpului, lăcaşul de cult a suferit mai multe lucrări de întreţinere, printre care cele din 1895, 1948, 1967 şi cea sub conducerea părintelui Vasile Ailoaie, din 1977-1979 .
Între anii 2003-2011, sub coordonarea actualului preot paroh Dan Turcu, biserica a fost refăcută complet, în stilul ştefanian, cu turla pe pronaos si acoperiş din tablă de cupru. Lucrările costisitoare de mărire, consolidare şi rezidire, pictare, reînnoire şi utilare completă au fost sprijinite prin contribuţia generoasă a credincioşilor din satul Hândreşti şi cu sprijinul substanţial al domnului Dan Frunză cu familia sa, precum şi a mai multor oameni de bine din alte localităţi. Între anii 2009-2011 biserica a fost pictată în tehnica fresco de dl. Enache Jenică şi ucenicul său Dumitru Ungureanu. De asemenea, au mai fost făcute instalaţii de încălzire în pardoseală, clădiri anexe, băi, casă socială cu prăznicar, parc, trotuare şi alei din piatră naturală. Totul a fost înconjurat cu gard din fier forjat şi zid din beton. Biserica a fost sfinţită pe data de 21 august 2011 de Preasfinţitul Părinte Calinic, Episcop-vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.