După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Catastrofă „de proporţii biblice“ în SUA
Uraganul Sandy a lovit coasta de est a SUA atât de puternic, încât a lăsat în urmă "scene ce aminteau de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial".
Locuitorii New Yorkului aşteptau, ieri, ca primarul Michael Bloomberg să le dea veşti bune despre restabilirea curentului electric şi a transportului în comun, însă nu le-au primit. Mai mult, edilul american a spus că uraganul a lovit coasta de est a SUA atât de puternic, încât a lăsat în urmă "scene de dezolare, ce aminteau de imaginile pe care le-am putut vedea la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial". "Este o catastrofă de proporţii aproape biblice", a declarat şi Michael Horodniceanu, directorul diviziei de construcţii şi investiţii a companiei de metrou din oraşul american. O situaţie fără precedent în ultimii 50 de ani Mii de persoane rămase fără curent electric au ieşit, ieri, pe străzile din New York City, nevenindu-le să creadă peisajul care li se întindea în faţa ochilor: străzi complet inundate, maşini sub apă, clădiri lăsate în întuneric. Situaţia este considerată una fără precedent în ultimii 50 de ani în această zonă a SUA, singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului înregistrându-se în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri. De această dată însă, specialiştii spun că nivelul apelor care înconjoară Manhattanul a crescut cu peste patru metri, un record istoric. În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape. Nu mai puţin de 18 state de pe coasta de nord-est a SUA au avut de suferit din cauza uraganului Sandy. Cele mai afectate au fost New York şi New Jersey, unde preşedintele Barak Obama a decretat stare de catastrofă majoră. Bilanţul este unul fără precedent: peste 50 de persoane şi-au pierdut viaţa, drumuri inundate, diguri rupte, aproximativ 8 milioane de oameni lăsaţi pe întuneric, sute de case distruse şi transport public paralizat. Semnele unei agravări a schimbărilor climatice Furtunile foarte puternice care se abat în prezent prin diferite regiuni ale continentului american, precum uraganul Sandy sau ploile torenţiale din Argentina, sunt un semn al schimbărilor climatice ce se agravează, au avertizat experţii. "Aceste furtuni sunt un semnal de alarmă şi, chiar dacă pare un pic alarmist, adevărul este că impactul schimbărilor climatice este deja foarte grav şi nu poate decât să se agraveze pe viitor. Ceea ce se face este insuficient în unele părţi ale lumii, iar situaţia este urgentă în termeni de timp", a declarat Adrian Fernandez, biolog mexican specialist în climat. La rândul său, expertul britanic Nicholas Stern a subliniat că "preţul ignoranţei efectelor schimbărilor climatice s-ar putea traduce printr-o creştere a temperaturii în lume, ce va agrava şi mai mult situaţia".