Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Câţi bani vor primi fermierii afectaţi de secetă
Ministerul Agriculturii alocă 850 de milioane de lei despăgubiri pentru secetă, ceea ce asigură un minimum de 80% din cuantum, care va fi direcţionat în luna septembrie către fermieri. Potrivit ministrului agriculturii, Adrian Oros, fermierii vor primi restul de 20% la rectificarea din luna octombrie.
„Am făcut acest lucru pentru a ne permite ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură, şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate”, a explicat demnitarul într-o conferinţă de presă.
Conducerea ministerului a avut marţi o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură „pentru a gândi împreună despăgubirile legate de secetă”.
„În ordonanţa de urgenţă pe care noi am comunicat-o Comisiei Europene, am făcut nişte calcule care sunt şi vor rămâne valabile, unde se alocă un anumit cuantum pentru fiecare hectar în funcţie de tipul de cultură: 925 de lei pentru grâu şi secară, 805 lei pentru triticale, 912 lei orz, 951 de lei orzoaică, 772 de lei ovăz, 1.002 lei rapiţă”, a subliniat ministrul Oros, citat de Agerpres.
Pentru a primi despăgubirile, fermierii se pot înscrie cu cererile de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în zece zile de la publicarea ordonanţei de urgenţă, documentul fiind în curs de avizare la Ministerul Finanţelor, după cum a mai spus Oros.
Cele 3,445 miliarde de lei primite de Ministerul Agriculturii la rectificarea bugetară de săptămâna trecută vor fi folosite şi pentru a acorda anumite ajutoare de stat sectoarelor afectate nu doar de secetă, ci şi de pandemia de COVID-19, cum este sectorul zootehnic.