Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Câţi bani vor primi fermierii pentru anul agricol 2013
Pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), cuantumul maxim al plăţilor pentru anul 2013 este de 139,17 euro/hectar, la care se adaugă 21 euro reprezentând plata naţională directă. Suplimentar, fermierii care au cultivat hamei, sfeclă de zahăr sau in vor primi plăţi complementare menite să stimuleze creşterea suprafeţelor cultivate cu astfel de culturi solicitate de piaţă.
Pentru anul 2013, fermierii vor primi pentru sectorul vegetal, de la bugetul de stat, câte 21 de euro pentru fiecare hectar de teren lucrat, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Pentru stimularea activităţii în unele sectoare cu potenţial de piaţă, ministerul a anunţat că aceste plăţi se suplimentează cu plăţi naţionale directe complementare specifice, decuplate de producţie, astfel: in şi cânepă pentru fibră - 63,37 euro/hectar; hamei - 335 euro/hectar şi sfeclă de zahăr - 113,65 euro/hectar.
Hotărârea de guvern, scrie Agerpres, stabileşte un cuantum al plăţilor care reprezintă nivelul la care se pot acorda plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul 2013, în condiţiile alocărilor bugetare cu această destinaţie pentru anul 2014. Suprafaţa totală pentru care se acordă aceste plăţi este de 6.861.400 ha şi a fost determinată de APIA pe baza cererilor de plată depuse de beneficiari pentru Campania de plăţi 2013, aşa cum a rezultat din interogarea bazei de date la 3 octombrie 2013.
Totodată, pentru anul 2013, pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), fonduri de la UE, cuantumul maxim al plăţilor este de 139,17 euro/hectar. Suplimentar, pentru sfecla de zahăr se aplică o schemă de plată separată pentru zahăr, în cuantum de 331,78 euro/hectar şi pentru orez se acordă o plată specifică în cuantum de 300 euro/ha.
Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4620 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2013.
În sectorul zootehnic, valoarea totală aprobată pentru plăţile naţionale directe complementare la specia ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2013, este de 348,61 milioane lei, suma urmând a fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014.
Potrivit documentului aprobat în şedinţa de guvern de miercuri, cuantumul primelor pe cap de ovine/caprine se calculează prin raportarea sumei totale la efectivul de animale eligibile. Cuantumul ajutorului specific se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului alocat anual la efectivul de capete eligibile, fără a depăşi 6,5 euro/cap pentru categoria femelelor din speciile ovine/caprine. Plăţile pentru ajutorul specific se efectuează până la data de 30 iunie a anului următor.
Plăţile directe UE pentru anul 2014, diminuate cu 4%
Comisia Europeană (CE) a anunţat că, din motive de austeritate, are în vedere pentru 2014 o reducere cu 4% a plăţilor directe destinate agricultorilor, potrivit unui purtător de cuvânt al CE, citat de Agerpres.
Ajustarea nu se va aplica în cazul României, Bulgariei şi Croaţiei, întrucât aceste state nu primesc încă întregul cuantum al plăţilor directe. Reducerea, anunţată în principiu de către CE în luna martie, va permite realizarea unor economii în valoare de 1,47 miliarde de euro.