Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Cauze ale întârzierilor la dosarele de pensie internațională
Cele mai mari întârzieri în procedura de stabilire a pensiei pentru românii emigraţi în statele UE apar în cazurile în care solicitanţii nu mai deţin acte ale stagiului de cotizare efectuat în România, nu au acte doveditoare ale studiilor sau deţin acte de stare civilă din care nu reiese CNP-ul. Ministrul muncii are drept obiectiv ca stabilirea dreptului la pensie comunitară să nu dureze mai mult de 6 luni.
Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a transmis că funcționarii de la casele de pensii se implică în urmărirea termenelor de răspuns de la instituţiile omoloage din ţările în care lucrează românii care au depus dosare de pensie comunitară. „La pensia comunitară (internaţională), din punctul meu de vedere, nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 luni. Schimbul de informaţii este, însă, greoi între ţări. (...) Din păcate, în regulamentele europene nu este prevăzut un termen strict pentru stabilirea dreptului de pensie al unei persoane care a lucrat în mai multe ţări, astfel că rămâne să ne punem noi la punct în România cu ce ţine de casele de pensii şi să ne implicăm în urmărirea termenelor de răspuns de la instituţiile omoloage din ţările în care lucrează românii noştri. (...) Constat că cele mai mari întârzieri sunt în situaţiile în care majoritatea persoanelor plecate în străinătate nu mai deţin documente doveditoare referitoare la stagiul de cotizare din România, nu au asupra lor acte privind studiile efectuate, deţin acte de stare civilă din care nu reiese CNP”, a scris Violeta Alexandru, miercuri, pe Facebook.
Ministrul a mai arătat că sunt întârzieri şi atunci când românii au reşedinţa în alt stat decât cel în care depun cererea de pensionare.
„Mari întârzieri apar când persoanele nu au reşedinţa în statul în care prezintă cererea de pensionare. De acolo începe o corespondenţă cu autorităţile din România cu privire la actele-suport în calcularea perioadei de cotizare, documente care nu se află nici în posesia autorităţilor române, nici în cea a statelor în care persoana a muncit. Am telefonat unor români din Spania pentru a lua direct de la ei câteva informaţii despre obstacolele pe care le întâmpină. (...) I-am rugat să nu aştepte nici dânşii luni întregi fără să verifice stadiul cererii de pensionare”, a adăugat ministrul.
Oficialul a menţionat că are drept obiectiv ca stabilirea pensiei pentru românii din statele UE să se facă în maximum 6 luni de la depunerea cererii. „Am purtat discuţii concrete pe acest subiect cu ataşaţii de muncă, cu ambasadorii ţărilor în care avem întârzieri mari, cu miniştrii muncii din statele unde există comunităţi mari de români aflaţi în această situaţie. Am stabilit un flux operativ de schimb de informaţii/documente pentru soluţionarea dosarelor, am transmis sesizări tuturor celor implicaţi”, a informat Violeta Alexandru.
(Cristina Zamfirescu)