Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ce beneficii extrasalariale oferă angajatorii români
Principalele beneficii extrasalariale acordate de angajatorii români sunt tichetele de masă, asigurările medicale, concediu de odihnă suplimentar sau programe de pregătire profesională şi personală. Prin comparaţie, în ţările din regiune, precum Cehia sau Ungaria, angajatorii oferă fie subvenţii pentru educaţia copiilor, cum este cazul Ungariei, fie servicii de tip grădiniţe/creşe amenajate la locul de muncă.
Tichetele de masă, asigurările medicale sau concediul de odihnă suplimentar reprezintă principalele beneficii oferite de angajatorii din România, reiese din studiul „Beneficii acordate de angajatorii români comparativ cu practicile din regiune”, realizat de compania Accace SRL şi citat de Agerpres. Printre beneficiile extrasalariale oferite angajaţilor români se numără concediul de odihnă suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, programe de formare profesională sau cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 Iunie, Crăciun). `De exemplu, într-o lună cu 20 de zile lucrătoare, un salariat din România primeşte în prezent tichete de masă în valoare de aproximativ 188,2 lei (aproximativ 42 de euro), cu doar 1,2 lei mai mult decât înainte de luna mai. În Republica Cehă, valoarea unui tichet de masă este de 100 de coroane, astfel că un salariat poate primi ca beneficiu într-o lună cu 20 de zile lucrătoare maximum 2.000 de coroane (aproximativ 74 de euro). Spre deosebire de celelalte ţări care au făcut obiectului studiului, în Slovacia, acordarea tichetelor de masă este obligatorie prin lege. Mai exact, angajatorii trebuie să le asigure salariaţilor hrana, fie în regim de cantină, fie sub formă de tichete de masă, cea de-a doua variantă fiind cel mai des întâlnită în practic”, se mai spune în studiu.
La nivel de regiune, majoritatea ţărilor acordă tichete de masă nu doar în formatul clasic, pe hârtie, ci şi în format electronic, sub formă de card. Potrivit documentului, valoarea tichetelor de masă a fost majorată în România, începând cu luna mai 2015, de la 9,35 lei la 9,41 lei, creştere care nu a fost însă resimţită cu adevărat de salariaţi.
Prin comparaţie cu celelalte ţări din regiune, România nu diferă foarte mult în ceea ce priveşte tipul de beneficii acordate salariaţilor. Însă un beneficiu care este foarte puţin utilizat în ţara noastră este serviciul de tip „grădiniţă/creşă la locul de muncă”. De exemplu, în Cehia, copiii angajaţilor au posibilitatea să meargă la grădiniţe/creşe amenajate la locul de muncă, în acest fel salariaţii fiind mai motivaţi, iar absenteismul de la locul de muncă se reduce. În Ungaria, se acordă subvenţii pentru educaţia copiilor şi carduri de vacanţă, în timp ce în Slovacia se oferă angajaţilor posibilitatea să muncească de acasă. `Utilitatea şi atractivitatea unui beneficiu depind de mai mulţi factori, printre care vârsta, educaţia, starea civilă, familia etc. De exemplu, pentru salariaţii tineri oferirea unui tichet de vacanţă ar avea un impact mai mare, pe când salariaţii cu copii ar aprecia mai mult beneficii de genul suport pentru educaţia copiilor sau să beneficieze de grădiniţă/creşă la locul de muncă”, se arată în studiu.
În acelaşi timp însă, un program eficient trebuie văzut ca un sistem de recompensare total, care include toate cele cinci elemente-cheie menite să sporească implicarea angajaţilor şi angajamentul acestora faţă de obiectivele organizaţionale. `Pentru a fi cu adevărat eficiente, este recomandat ca angajatorii să introducă în politica de recompensare a salariaţilor o schemă flexibilă de beneficii, dând astfel posibilitatea angajatului să îşi aleagă singur beneficiul dorit”, concluzionează studiul citat. (Oana Nistor)