Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ce finanţări nerambursabile pot fi accesate în 2016
Persoanele interesate să dezvolte afaceri proprii vor beneficia şi în acest an de diverse oportunităţi de finanţare nerambursabilă. Atractivitatea programelor derivă şi din posibilitatea înfiinţării unor activităţi economice fără a fi necesară cofinanţarea proprie, beneficiarii urmând să realizeze proiectul doar cu fonduri nerambursabile.
Mai multe programe ce se derulează cu fonduri nerambursabile de la bugetul UE vor fi lansate în acest an cu scopul susţinerii diverselor idei de afaceri şi dezvoltării unor sectoare precum cel agricol sau cel al întreprinderilor mici şi mijlocii. Finanţările nerambursabile pot fi cuprinse între 10.000 şi 200.000 de euro, iar atractivitatea programelor derivă din posibilitatea înfiinţării ori dezvoltării planurilor de afaceri deja existente fără a mai fi necesară cofinanţarea proprie din partea beneficiarului, potrivit unei analize a portalului avocatnet.ro.
Astfel, în această lună ar urma să fie lansat Programul Operaţional Regional cu o linie de finanţare destinată microîntreprinderilor, iar beneficiarii vor avea la dispoziţie o finanţare cuprinsă între 25.000 şi 200.000 de euro, în întregime nerambursabilă. Totuşi, solicitanţii vor suporta cheltuielile declarate neeligibile, respectiv comisioane, impozite, taxe, mijloace de transport sau utilaje second-hand. Beneficiarii trebuie să fie din categoria microîntreprinderilor, cu cel puţin un angajat cu normă întreagă, însă nu mai mult de nouă angajaţi, şi cu o cifră de afaceri de până la 2 milioane de euro.
Programul Operaţional Capital Uman va aduce oportunităţi de finanţare pentru o gamă variată de beneficiari eligibili. Printre programele derulate în cadrul POCU se numără „România Creativă”, care acordă microfinanţări de până la 25.000 de euro şomerilor, persoanelor inactive, dar şi salariaţilor care vor să devină antreprenori în industrii creative, precum: meşteşuguri, industria publicitară, crearea şi dezvoltarea de software, producţia de jucării, arhitectură, modă. Pentru a primi finanţare, beneficiarii trebuie să-şi înregistreze firma şi să-şi dezvolte activitatea în alte regiuni ale ţării exceptând regiunea Bucureşti - Ilfov. Totodată, proiectele nu vor putea fi depuse de viitorii antreprenori în mod direct, ci vor fi derulate prin intermediul unui Administrator de grant (ONG sau instituţie publică).
În luna martie vor fi deschise şase linii de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, două dintre acestea fiind destinate activităţilor economice, altele decât agricultura, realizate în mediul rural. Pe Măsura 6.2 „Înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale” au prioritate activităţile turistice, meşteşugăreşti sau de producţie, iar ajutorul nerambursabil este de 50.000 de euro pentru servicii sau 70.000 de euro pentru activităţi de producţie. Potrivit sursei citate, orice cheltuială considerată de beneficiar necesară pentru implementarea proiectului este acceptată ca o cheltuială eligibilă, de exemplu plata utilităţilor sau achiziţia materiei prime. În cazul măsurii 6.4 sunt acceptate toate activităţile desfăşurate în spaţiul rural, cu excepţia agriculturii, iar spre deosebire de măsura 6.2, ajutorul financiar nerambursabil este de 70% în cazul serviciilor sau 90% în cazul activităţilor de producţie, însă nu mai mult de 200.000 de euro. De asemenea, cheltuielile eligibile sunt bine definite în Ghidul Solicitantului, fiind acceptate în special construirea de clădiri, achiziţia de echipamente noi, procurarea de softuri necesare, iar prioritate la finanţare au proiectele pentru infrastructura turistică din zonele cu potenţial ridicat.