Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
CE, forțată să acționeze în privința vizelor SUA pentru români
Parlamentul European a făcut o mișcare surprinzătoare trimițând în judecată Comisia Europeană, la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), pentru „eşecul de a acţiona” în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-SUA, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.
„Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806”, a mai precizat Duch.
Parlamentul European ceruse Comisiei Europene, în octombrie 2020, printr-o rezoluţie, să ia măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE şi SUA. Mai exact, textul îndemna CE să suspende pentru 12 luni facilitatea pe care o au cetățenii SUA de a intra în UE fără viză, așa cum prevede mecanismul de reciprocitate.
Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni UE sunt scutiți de această obligaţie pentru şederile de maximum 90 de zile, la fel ca și cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea, precizează PE.
În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării cetăţenilor acelei țări de obligaţia de a deţine viză, pentru o perioadă de 12 luni.
„Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit”, a mai precizat Duch, prin urmare, este trimisă în judecată la CJUE pentru ca legislaţia UE să fie „aplicată pe deplin”. (C. Z.)